Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί …



[ad_1]

Του Απόστολου Μάνθου

Μετά από προτροπή αρκετών επενδυτών παύλα αναγνωστών θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια επανεκτίμηση της εν εξελίξει πορείας των κύριων δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη. Το διαγραμματικό ζητούμενο που μένει να ξεκαθαριστεί στις επόμενες συνεδριάσεις είναι κατά πρώτον οι προθέσεις του δείκτη για τη δημιουργία ή μη μιας ζώνης στήριξης μεταξύ των 620 με 628 μονάδων και κατά δεύτερον οι υπάρχουσες δυνάμεις για να τμήσει ανοδικά τις 650 με 655 μονάδες και να κινηθεί βίαια προς το πολύ σημαντικό σκαλοπάτι των 680 με 700 μονάδων.

Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης κοιτάει το ρολόι και δεν έρχεται ο Γιάννης γιατί δεν μπορεί να ανηφορίσει πάνω από τις 650 μονάδες, τόσο οι ενεργοί επενδυτές θα νοιώθουν ανασφάλεια τοποθετώντας το δάκτυλο πιο κοντά στο πλήκτρο της πώλησης. Γεγονός όπου εάν όντως επιβεβαιωθεί μπορεί να ωθήσει τον δείκτη χαμηλότερα από το όριο των 600 μονάδων. Πάντως μέχρι στιγμής ο Γενικός Δείκτης έχει διανύσει την απόσταση από τις 470 650 έως τις μονάδες ακουμπώντας ίσα – ίσα τον Fibonacci Arc 38.2% του της μεγάλης πτωτικής κίνησης από τα υψηλά του 2020. Το δεδομένο αυτό μπορεί να επιβαρύνει στη συνέχεια την όλη ανοδική προσπάθεια ανάτασης καθώς για να πούμε ξεκάθαρα ότι ξεφύγαμε από την περιοχή των 535 με 500 μονάδων θα πρέπει η υπάρχουσα ανοδική κίνηση να πάει να επισκεφθεί το 50% Fibo, που δεν είναι άλλο από το επίπεδο των 700 με 710 μονάδων.

πιν

Δύστροπο παρουσιάζεται μέχρι τώρα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 το επίπεδο όπου είχαν πραγματοποιηθεί τα χαμηλά του με 1,530 1,555 2018 στις μονάδες. Περαιτέρω άρνηση διέλευσης είναι πολύ πιθανό να επιφέρει στον δείκτη ένα πτάτικό retracement προς την πενι Η κίνηση από τα χαμηλά φτάνει ποσοστιαία έως και το 37%, ισοσκελίζοντας έτσι ένα μέρος από τον υπερβάλλοντα ζήλο για πωλήσεις λόγω του πανικού από τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19. Πάνω τώρα από τις 1,555 μονάδες θα χρειαστεί κάτι πιο “χειροπιαστό” από τη σταδιακή επανέναρξη της χώρας καθώς το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης εντοπίζεται μακρύτερα, στις 1,738 μονάδες, και τα βήματα θα πρέπει να είναι ποιο προσεχτικά.

πιν

Ο Τραπεζικός Δείκτης παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να σέρνεται πίσω από το άρμα της ανόδου ανάτασης δίχως όμως να μπορεί μέχρι τώρα να ανέβει πάνω σε αυτό. Χαρακτηριστική δε είναι η συνεχής άρνηση να περάσει με δύναμη πάνω από την περιοχή αντίστασης των 387 με 375 μονάδων δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι θέλει να σχηματίσει μια πλάγια Flag όπου στατιστικά σπάει προς την πλευρά της κύριας τάσης που εδώ παραμένει πτωτική. ) Αντίστοιχα το alert καθοδικής εγρήγορσης εντοπίζεται στις 300 μονάδες. Αποκαρδιωτικός είναι και ο μέχρι τώρα απολογισμός, καθώς έχει χάσει από τα υψηλά ς ί ί τ ι ι ί ί ε ι ι

πιν

Τέλος και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM δείχνει να έχει φρακάρει προςιτ τι τθ τθ τ τ τ τ θ Και εδώ η ανοδική διάσπαση θα χρειαστεί επιβεβαίωση από καταλύτες δυναμικών νέων για να πάρει με σταθερά βήματα την άγουσα για την επόμενη περιοχή αντίστασης των μονάδων 1065. Εξασθένηση ανοδικών καυσίμων θα προκαλέσει pullback προς τη βάση στήριξης των 800 με 780 μονάδων.

πιν

Γενικά αυτό που αποκρυπτογραφείται και στους τέσσερις δείκτες είναι η αίσθηση ανοδικής δυσβατότητας δίχως να υπάρχει η βοήθεια από τη τιμολόγηση του σταδιακού “reopen” της αγοράς.

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

[ad_2]