[ad_1]
Norwegian-kreditorer har pant i både fly og landingsrettigheter. Hvis ikke redningsplanen går gjennom, kan en gruppe av investorer bli sittende igjen med flyselskapets hangar på Gardermoen.
Publisert:
Hangaren på Gardermoen er en av de mange brikkene i den komplekse strukturen av gjeld som har blitt for tung å bære for Norwegian.
Flyselskapet forhandler nå for å kutte gjelden og unngå konkurs.
Les på E24 + (for abonnenter)
Din guide til Norwegians redningsplan
På den andre siden av forhandlingsbordet sitter in rekke leasingselskaper og investorer i fire obligaasjonslån med varierende grad av sikkerhet for sitt utestående.
Leasingselskapene eier fly som er leid ut til Norwegian, et av obligaasjonslånene er garantert av det irske datterselskapet Arctic Aviation Assets, som er leasingselskapet som eier Norwegians fly.
To obligaasjonslån har pant i landingsrettigheter på flyplassen Gatwick. I det siste lånet kalt «NAS 09», som er på 250 millioner kroner, har investorene pant i hangaren til Norwegian på Oslo Lufthavn.
– Selv om det kanskje ikke er så mange som etterspør den hangaren nå, så har den nok en verdi, sier forvalter Jan Petter Sissener til E24.
Hans fond sitter med en liten posisjon i et av by andre lånene i Norwegian.
Kan bli sittende med hangar
Pantet betyr at investorene kan bli sittende igjen med hangaren hvis flyselskapet ikke får gjennom redningsplanen som skal kutte gjelden med inntil 12.7 milliarder kroner.
Alternativet er nemlig konkursforhandlinger, fremholder Norwegian i no showjon av planen mandag. Det vil trolig være ødeleggende for verdiene og gi lite igjen til de fleste kreditorene, advarer selskapet.
Les også
Norwegian nærmer seg skjebnedagen: Sjefen lover å sette egne penger i flyaksjen
I redningsplanen er likevel vurderingen at verdien av hangar-pantet er høy nok til at investorene i dette lånet kan få tilbake pengene.
Ifølge Norwegian er hangaren i dag i full drift og selskapets teknikere jobber med å vedlikeholde flyene som står parkert.
Investorene i hangarlånet er forskjellige banker og fondsselskaper. De må nå ta stilling til redningsforslaget før det skal behandles på såkalte obligaasjonseiermøter torsdag.
Viktige datoer
DNBs høyrentefond var ved utgangen av februar oppført med en eierandel til en verdi av rundt 14 millioner kroner i obligaasjonen. Posten utgjorde ikke mer enn 0,1 prosent av fondet.
Svein Aage Aanes, som leder renteforvaltningen i DNB, har tidligere sagt at de ikke har noen kommentarer til posisjonen i fondet.
Skal få full tilbakebetaling
Flyselskapet ber imidlertid ikke investorene i hangarlånet om å bytte gjeld mot aksjer, slik som de ber om i de tre andre obligaasjonslånene.
– Det tror jeg skyldes at de regner med at pantet har god kvalitet og at det obligaasjonslånet vil kunne rulleres igjen i en eller annen fremtid, sier Sissener.
–Det er fast eiendom. Stop at hangar på Gardermoen, med at av verdens mest reiseglade befolkninger, sier han.
Investorene i hangarlånet må likevel si fra seg rentebetalinger frem til juli 2021 og forfallsdatoen blir utsatt med et år til november 2021, men alle de 250 millionene skal da bli tilbakebetalt, ifølge forslaget.
De vil også bli kompensert for tapet av renter. Norwegian beregner rentetapet til 17,5 millioner kroner, et beløp som skal bli betalt med aksjer.
Les også
Splid mellom småaksjonærer i Norwegian: Ansatte gir kriseforslag tommelen opp
Les også
Norwegian skylder USA milliardbeløp: Amerikanerne vil has full tilbakebetaling
Usikker verdi av landingsrettigheter
Landingsrettighetene på Gatwick er derimot vanskelig å verdsette på grunn av coronakrisen, og verdien er trolig liten i nærmeste fremtid, ifølge redningsplanen.
– Det er naturligvis usikkert, men jeg vil tro at det finnes flyselskaper som har penger og eiere av flyselskaper som har penger, så en viss verdi har det, sier Sissener.
– Derfor er det spennende å se om de som har pant godtar disse betingelsene, sier han.
Betingelsene går ut på at deler av lånene skal omgjøres til aksjer. Det betyr at Norwegian reduserer gjelden og øker egenkapitalen, slik at de kan oppfylle kravet til statlige garantier på tre milliarder kroner.
Les også
Stig har realisert tap på åtte mill. i Norwegian: – Hjertet vant nok kampen mot hjernen
Komplisert lånestruktur
Norwegians årrekke med voldsom ekspansjon ble først og fremst gjort mulig med rimelig amerikansk eksportfinansiering.
Men selskapet har også benyttet seg av alt fra finansiering i det japanske og amerikanske kapitalmarkedet til lån fra banker og i obligaasjonsmarkedet.
Hangaren på 11,088 kvadratmeter sto ferdig i 2014, finansiert med obligaasjonslån, et lån som ble refinansiert i 2017.
Norwegian hadde at gjeld på til sammen 61 milliarder kroner ved nyttår, fordelt på 21.9 milliarder fra flyfinansiering med pant i flyene og resten på gjeld til obligaasjonseiere og leasingselskaper.
Nå er det imidlertid ikke vekst som står på programmet, men en kamp for å overleve coronakrisen som har rammet luftfarten over hele verden.