[ad_1]
Med köpet av klädkedjan MQ är Mats Qviberg åter aktuell. Här berättar finansmannen varför han gick in i bolaget, vilken nisch MQ ska fylla framöver, och varför läget på börsen ”känns overkligt”.
Finansmannen Mats Qviberg är ny huvudägare i MQ. Arkivbild.
Verkstadsföretag, banker och investmentbolag har goda utsikter, spådde Mats Qviberg 1984, då aktiemäklare på S-E-Banken, i en artikel i Dagens industri. Under de 36 år som gått sedan dess har finansmannens namn nämnts runt 19 000 gånger i svensk press, och nu är Mats Qviberg högaktuell igen.
I mitten av april gick MQ i konkurs. Coronakrisen var spiken i kistan för bolaget som redan före virusets framfart hade stora ekonomiska problem. Mats Qviberg var, genom investmentbolaget Öresund, MQ: s största ägare före konkursen med 12 procent av aktierna. Nu tar han över runt 83 procent av bolaget.
Enligt Qviberg finns det några branscher som är notoriskt svåra och där man verkligen kan förlora pengar: sågverk, medier, flyg och detaljhandel.
– Medier har jag redan förlorat pengar på, sågverk är jag för oteknisk för och flygindustrin är till och med för läskig för mig. Så det var detaljhandelns tur, säger han.
– Skämt åsido, jag ska inte säga att vi har ett färdigt framgångsrecept eller ens att det finns ett sådant. I saw jobbar med att göra allt lite bättre i morgon än vad vi gjorde i går, att skruva på alla regulage och se till att ha kunden i fokus.
– Givet de förutsättningar vi hade har vi maximerat vad vi kunde få ut av rörelsen, för borgenärernas bästa, säger han till Di.
I samband med MQ: s konkursansökan sade vd Ingvar Larsson att bolaget inte lyckats vara tillräckligt relevant för målgruppen när detaljhandeln förändrats. Mats Qviberg tycker att det ligger mycket i den synpunkten.
– Kanske var den här krisen rätt välbehövlig ur det perspektivet. Jag tror att såväl ägare som medarbetare kommer uppskatta MQ mer efter att ha känt att bolaget faktiskt höll på att försvinna. Det engagemanget ska vi behålla och fokusera mot kunderna, säger han.
Storägaren tror att bolaget kan hitta in nisch framöver.
– MQ vänder sig inte främst till stockholmare utan till andra orter som Västerås, Sundsvall, Gävle och Borlänge – den typen av mindre orter där det verkligen fyller en funktion, säger han.
Som styrelseordförande i Öresund och mångårig aktiemäklare har börsen tagit mycket av Mats Qvibergs fokus under karriären. Och det nuvarande börsläget, snart ett halvår efter att viruset blev känt för världen, förundrar honom.
– Att börsen är oförändrad jämfört med hösten 2019, då Corona fortfarande var ett öl, känns overkligt. Om hälsoeffekterna från coronaviruset har varit fruktansvärda så har de rent ekonomiska effekterna varit apokalyptiska, säger Mats Qviberg.
I USA har arbetslösheten ökat till 15 procent, det värsta raset sedan depressionen på 1930-talet. Inköpschefsindex i Sverige, Europa och USA har sett en historiskt snabb nedgång. De ekonomiska problemen kommer att få långtgående effekter i hur vi äter, lever och handlar, enligt Mats Qviberg.
– Åtminstone sett ur ett perspektiv på två till tre år. Så det känns väldigt rundhänt att redan blåsa faran över. På plussidan stagar astronomiska stimulanspaket upp ekonomin, men hur långt de tar oss är fortfarande oklart. För mig är det för tidigt att sätta ned foten, men det känns kallare än det känns varmt.
Vad kommer att avgöra var marknaden tar vägen under resten av året?
– Utvecklingen av virusets fortsatta spridning, by olika ländernas öppningstakt och nyheter om vaccin och mediciner kommer att få stor betydelse i det korta perspektivet. Men jag är fortfarande mest orolig för hur vi står när dammet lagt sig.
Då tänker Mats Qviberg delvis på det amerikanska presidentvalet, som sker i november.
– Det kommer nog dessvärre att handla om perspektivförskjutning från de recessionsliknande förhållandena i USA till det kinesiska hotet, vilket i sin tur riskerar att elda på handelskonflikten. Tyvärr är recessionsförhållanden den perfekta grogrunden för geopolitisk gold.
– Egentligen är detta i sig själv en tillräckligt stor orsak att oroa sig för börsens höga värdering.
Mats Qviberg
Efter att ha börjat karriären som aktiemäklare startade Mats Qviberg 1989 investmentbanken Hagströmer & Qviberg tillsammans med Sven Hagströmer. Senare bytte bolaget namn till HQ Bank. I samband med finanskrisen 2008 fick banken problem, och 2010 återkallade Finansinspektionen bolagets tillstånd. Enligt FI has “tradingverksamheten tagit så stora risker att bankens överlevnad riskerats”.
2015 åtalades Mats Qviberg med flera, bland annat för grovt svindleri. 2016 friades de i tingsrätten.
Ett par år senare hamnade finansmannen i blåsväder igen, i och med köpet av tidningen Metro. I samband med det intervjuades Qviberg av sajten Nyheter Idag, vilket han senare sade att han ångrade och kallade sajten högerextrem. Efter några månaders ägande sålde han sina Metro-aktier för in krona, och gjorde därmed in förlust på drygt 70 miljoner kronor. “Jag är jättenöjd med affären även om det blev väldigt kort och dyrt”, sade han efteråt till Svenska Dagbladet.