Pernilla Johansson aktuell i Mästarnas Mästare om projektet Frysboxen.



[ad_1]

2006 tog Pernilla Johansson världsmästarbältet i thaiboxning som hon tränat stenhårt för. Men det var taekwondon som fick henne att falla för kampsporten från första början.

– Jag var ganska ung och jag tyckte att det var jättekul. Men det var inte bara själva träningen. Det var sammanhanget, forumet man får vara i, personerna man träffar och möjligheterna som det ger. Det har jag sett har varit sjukt viktigt för mig, säger Pernilla Johansson.

Vad tror du hade hänt om du inte hittat kampsorten?

– Jag tror inte att jag hade hamnat snett utan jag har alltid haft drivkraften att ta mig någonstans. Men utanför var det ingen som trodde på en eller man gav inte varandra någon feedback, eller sa: “Fan vad grym du är, jag tror på dig”. Det fanns inte där. Första gången jag stötte på det här var när jag träffade in ledare som betytt mycket.

Hon såg även att ungdomarna i dag behöver samma saker som hon behövde. Så i stället för att återvända till jobbet som polis startade hon ett projekt med namnet ”Frysbox” för ungdomar som vill träna thaiboxning i Fryshuset i Stockholm.

– Jag såg mycket under min tid som polis. Ett tag jobbade jag med unga brottsoffer och då såg jag det traumat och hur viktigt det är att få någon som fångar upp dem. Då startade jag projektet.

Hon fortsätter:

– Det är så många krafter som drar i en att det är viktigt att komma in i ett positivt sammanhang där man trivs, känner sig trygg, kan utvecklas och har ledare och förebilder som tror och ser en. Idrotten har generellt in viktig roll i att fånga upp ungdomar och ge dem en plats.

”Det gäller att hitta ungdomarna i tid”

Projektet får in ungdomar från alla håll. Ibland är det föräldrar som hör av sig, ibland fältassistenter och ibland har de hört om det från kompisar.

– Det gäller att hitta dem i tid. Innan det destruktiva satt klorna för djupt. Då är det också lättare att få i dem att det är ett val man kan göra. Vi har haft vissa som hängt med väldigt fel folk.

Att veta precis hur mycket arbetet gör för ungdomarna är svårt att mäta säger Pernilla Johansson. Men ibland får hon höra svart på vitt från exempelvis fältassistenter att vissa av ungdomarna slutat att hänga i destruktiva kretsar efter att de börjat hos henne.

– Kampsporten har in förmåga att nå dem som inte hittar in i andra idrotter. Jag har ett par exempel på det. I vår utvärdering vi gjort var det en tjej som skrev att hon aldrig hållit på med någon idrott och aldrig kunnat tänka sig att hålla på med någon, men thaiboxning kunde hon tänka sig att hålla på med. Det är någonting annat. I saw tränar självförsvar, I saw pratar mycket. Det är mycket runtomkring.

”Viktigt att samhället skapar förutsättningar”

Frysbox inohåller i dag tre grupper. Sen finns det även in fredagsgrupp och in tjejgrupp. From har också verksamhet i Karlstad, Malmö och Oskarshamn.

– Den första gruppen var i stort sett bara jag men sen så tog vi in ​​andra ledare och tog in pengar från Arvsfonden och då hade vi tio grupper i Stockholm och sen uppstarter runtom i landet. Men sen när pengarna tog slut hade vi inte råd att ha så stort. Vi hade inte ledare att driva det. Det är skittråkigt.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt för samhället att skapa förutsättningar för att idrotten ska funka. Då tänker jag framför allt på kampsporten som en del i det. Som med lokalfrågor, verksamhetsstöd, infrastruktur, hur viktigt det är för att få i gång det. Man skapar förutsättningar när man bygger lokaler. Det är sånt som gör att man kan fortsätta driva det, säger Pernilla Johansson.

LÄS MER: VM-hjälten: ”Det är verkligen hemskt”
LÄS MER: Låga medlemsavgifter ska få in alla i föreningsidrotten
LÄS MER: Idrottsmiljonerna betalas ut till midsommar – fördelning klar
[ad_2]