Över 300 smittade på LSS-boenden – många tillhör riskgrupp



[ad_1]

In kartläggning som DN gjort bland Sveriges kommuner visar att minst 37 kommuner har haft bekräftade fall i sina bostäder för funktionsnedsatta.

Nu redovisar Socialstyrelsen – för första gången sedan pandemin startade – siffror för smittade och döda på LSS-boenden, där det huvudsakligen bor personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Of 307 personer som hade rapporterats smittade fram till den 8 maj motsvarar 1,1 procent av de 30,000 boende.

95 procent av de smittade är vuxna som bor i gruppboende eller servicebostad, endast ett fåtal bor i barnboende. 38 procent av de smittade är kvinnor.

Andelen smittade är ungefär densamma som i hemtjänsten och ligger samtidigt i linje med den övriga befolkningen, menar Karin Flyckt som är sakkunnig på avdelningen för analys vid Socialstyrelsen.

– Det förekommer smittspridning. Men den konstaterade smittan tycks vara jämförbar med den totala befolkningen, säger hon.

Socialstyrelsen hävdar att antalet döda är för få för att redovisa, men det rör sig om färre än 30. Precis som för den övriga befolkningen finns flest fall i Stockholm.

Många på LSS-boenden ingår någon form av riskgrupp, enligt Socialstyrelsen. Drygt tio procent är över 70 år. Det finns även in relativt hög samsjuklighet med diabetes, hjärt-kärlsjukdomar eller högt blodtryck.

Karin Flyckt tror inte att det är möjligt att förhindra smitta på LSS-boenden helt och hållet, eftersom det pågår in pandemi samtidigt som de boende har in hög grad av självbestämmande.

– Det här är deras hem, by bor där under lång tid.

Socialstyrelsen jobbar nu för att att minimera smittspridningen, bland annat genom informationsmaterial till personal om basela hygienrutiner och hur man ska tänka vid besök. Myndigheten har också tagit fram webbutbildningar för introduktion av ny personal.

– Vi försöker stötta verksamheterna med utbildning och kunskap, vägledande material. I saw har också in frågefunktion så att verksamheter och enskilda kan skicka frågor om vad som gäller, säger hon till DN.

Vad är din bild av hur man jobbar för att förhindra smitta på LSS-boenden?

– Man jobbar väldigt mycket med det och försöker se till att personal är medvetna om vad som gäller. Det handlar om att tvätta händer, men också om att inte gå i samma kläder från och till jobbet. Intrycket är att man jobbar mycket med det, men mer stöd behövs.

LSS-boenden är bostäder med särskild service för vuxna. Det finns två former – gruppbostad och servicebostad, uppger Inspektionen för vård och omsorg på sin hemsida.

Läs mer:

Stockholm står för in allt mindre andel av de nya covid-19-fallen

Coronasmitta på LSS-boenden i minst 37 kommuner

Svenskarna allt otåligare – rörligheten ökar

[ad_2]