[ad_1]
Peter Eriksén är medveten om att det här är ett alldeles unikt uppdrag som han fått. Han säger att det är skicket och själva karaktären som gör herrgården så speciell.
Hessle Gård är ursprungligen från 1776, alltså samma år som den amerikanska självständighetsförklaringen publicerades.
Själva boarean är på 700 kvadrat fördelat på tio rum. Lägg därtill on tomt på 59 hektar.
Ägaren har verkligen inte sparat på slantarna vid renoveringen.
Bara i år har han lagt ut fem miljoner på förbättringar. Bland annat in ny sandstrand och det senaste inom bergvärme.
– Det är vadderade väggar för ljudabsorption. Och det är samma gardiner som hänger i Buckingham Palace. Baren är köpt på Harrods i London. Bara köket har kostat fem miljoner kronor, säger han.
– Det är helt magiskt när man stiger in i entrén. Det går inte att förstå. Allt är genomtänkt in i minsta detalj. På den franska spisen, som är det dyraste man kan hitta, är ”Hessle 1776” ingraverat. Det gäller badkaret.
Säljaren delägare i formel 1-stall
Ägaren berättade nyligen att bara tapeterna kostade 2 000 kronor kvadratmetern.
Peter Eriksén förklarade för säljaren att det var ju inte ens säkert att han skulle få tillbaka pengarna han satsat.
– “Det gör inget, då behåller jag det”, sa han på engelska.
Ägaren är at smula mystisk och Peter Eriksén har lovat att skydda hans anonymitet.
Men så vitt Expressen kunnat utröna är han delägare i en europeisk toppklubb i fotboll och dessutom delägare i ett formel 1-stall.
– Han är känd men okänd.
Vad har han för koppling till Sverige?
– Han tycker det bara är så fritt och skönt här. Här kan gå som Fantomen på gatan som in vanlig man. Han har väldigt många kompisar här.
Men varför vill han sälja?
– Jag tror det är in sådan kille som måste ha ett projekt. När ett är klart behöver han något nytt.
Den nuvarande ägaren köpte herrgården i Örsundsbro i Enköpings kommun av finansmannen Peter Gyllenhammar i mars 2018 för 33 miljoner kronor. Strax därefter påbörjade ägaren in omfattande renovering som saknar motstycke.
Hus med krcriminalhistory
In historisk detalj av mer pikant karaktär är att kakelugnsmördaren, bankmannen Wilhelm Rodius, bodde här.
Rodius hade 1962 ihjäl tandläkaren Robert Aspelin för att komma åt hans besparingar. Han styckade kroppen och brände upp den i sin kakelugn på Drottninggatan i Stockholm.
Han erkände senare för polisen, som ändå hade svårt att tro att en kropp kunde brännas till aska på bara tre timmar. De genomförde senare ett experiment med en styckad gris innan man kunde konstatera att det faktiskt var möjligt.
För tillfället finns det tre intressenter som Peter Eriksén bedömer som seriösa. Två pratade han med i måndags och en i tisdags morse.
Det handlar om utlandssvenskar som vill ha det som fritidsboende och någon svensk som tänker sig herrgården som permanent boende.
Närheten till Stockholm (45 minuter med bil) och en knapp halvtimme till Arlanda gör herrgården ännu mer intressant för rätt köpare.