[ad_1]
avHans Österman
Publicerad:
Franska forskare ska testa nikotinplåster mot covid-19.
Försöken inleds efter at studie som visar att rökare är underrepresenterade bland landets coronapatienter.
Teorin är att nikotinet kan ge ett skydd mot viruset – men forskarvärlden är inte enig.
Undersökningen gjordes vid ett stort sjukhus i Paris. Den omfattade 480 patienter som testats positivt för corona. Av dessa vårdades 350 personer på sjukhus, resten i hemmet.
I den första gruppen, vars medianålder var 65 år, svarade 4.4 procent att by röker regelbundet. I andra gruppen var medianåldern 44 år och 5.3 procent rökare, enligt The Guardian.
Forskarna jämförde sedan dessa siffror med hur de generella rökvanorna ser ut i motsvarande delar i befolkningen. Då visade det sig att andelen rökare i åldersgruppen 44–53 är kring 40 procent och mellan 8.8 och 11.3 procent hos personer i åldern 65–75.
Uppmanar inte till rökning
Forskarna är dock tydliga med att de inte uppmanar fransmännen att börja röka eftersom det i sig inalbär potentiellt dödliga hälsofaror. Dessutom är risken för allvarlig covid-19-sjukdom högre bland de rökare som smittas med corona, enligt både den franska undersökningen och en tidigare studie som Aftonbladet rapporterat om.
Forskningen i Frankrike har letts av professor Jean-Pierre Changeux som lanserar teorin att nikotinet kan stoppa coronaviruset från att fästa vid cellernas ACE2-receptor.
Därför vill fransmännen nu inleda in klinisk studie där coronapatienter och sjukvårdspersonal får bära nikotinplåster.
I slutet av mars publicerades, enligt The Guardian, kinesisk forskning i tidskiften New England journal of medicine. Den undersökningen visade ungefär samma resultat som den franska: 12.6 procent av 1 000 coronapatienter var rökare jämfört med omkring 28 procent i hela befolkningen.
Photo: GETTY
Nu ska franska forskare testa nikotinplåster mot covid-19.
USA-studie med motsatt slutsats
Samtidigt finns en studie från 18 mars där forskare i Virginia i USA drar slutsatsen att nikotin snarare stimulerar än blockerar coronavirusets förmåga att fästa vid ACE2-receptorrerna.
Ali Mirazimi, adjungerad professor i laboratoriemedicin vid Karolinska institutet, är en av Sveriges främsta experter på ACE2. Han är just nu inblandad i flera forskningsprojekt om covid-19: dels framtagningen av ett vaccin men också en medicin som ska lura viruset genom att framställa sig som in kopia av receptorn.
Han vågar inte dra några slutsatser om studierna kring nikotinets påverkan.
”ACE2 Har in central funktion i covid-19 sjukdomen. Alla molekyler som på ett eller annat sätt påverkar ACE2 kan indirectkt även påverka sjukdomen. Med det sagt så bör man veta att det hela är mycket komplext. För att svara på just hur nikotin reglerar ACE2 och dess påverkan på covid-19 krävs mycket mer forskning. Det finns inga riktigt bra molekylära data som visar det ena eller det andra ”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.
Angående de franska och kinesiska studierna om att rökare är underrepresenterade bland coronapatienter skriver han:
“Det kan finnas massa andra underliggande detaljer som kan påverka resultatet och därmed slutsatsen.”
Publicerad: