[ad_1]
Döda sjöfåglar och valar med plastbitar i magen, sköldpaddor med plastpåsar över huvudet. Bilderna som de flesta har sett har bidragit till att plast har seglat upp som ett miljöproblem som får stor uppmärksamhet.
Globalt will produce mer än 400 miljoner ton plast per år, och det ökar stadigt. På många sätt är det ett fantastiskt material som kan användas till mycket och har väldigt lång livslängd. Plast är också billigt och den absurd situationen har uppstått att av ett material som tar hundratals år att bryta ner används 40 procent till engångsprodukter.
Mindre än tio procent av det globala plastavfallet återvinns. I Sverige återvinns cirka 20 procent, enligt Naturvårdsverket. In stor del av plasten riskerar att hamna i naturen. I haven flyter mer än 150 miljoner ton plast, varje år ökar mängden med mellan 5 och 13 miljoner ton.
Trots att många använder den till soppåse är plastkassen ett av de vanligaste skräpen i den svenska naturen. Plastkassen är nummer sju på listan över vanligaste skräpet enligt senaste skräprapporten från Håll Sverige Rent.
In plastkassar av som skräpplockarna hittar kan komma från andra länder, men många är säkert ”närproducerat” skräp.
Miljöskatten på bärkassar får kritik från vissa håll, andra vill se ett ännu högre pris än det som nu införs. Teorin är att in dyrare kasse inte kastas bort lika lätt.
Men en sak är tydlig – för den som vill bära hem sina varor på ett hållbart sätt är det inte lätt att hitta rätt i bärkassedjungeln.
De vanligaste kassarna i mataffären kallas förnybara av sockerrör eller återvunnen plast, om de återvinns eller används som soppåse är de förhållandevis hållbara. At papperskasse tillverkad i Sverige har in liknande miljöpåverkan. At bomullskasse måste användas uppemot 400 gånger för att ha samma miljöpåverkan, enligt en undersökning från Konsumentföreningen i Stockholm.
Men den förnybara plastkassen är inte något som bryts ned i hushållskomposten, den kräver industriell kompostering. Hamnar den i naturen kommer den att finnas kvar lika länge som in plastkasse av fossila råvaror.
Det är in djungel. Enkla regeln är att använda varje bärkasse så många gånger som möjligt och aldrig kasta den i naturen.
Läs mer: Ny miljöskatt på plastpåsar påverkar både fabriker och kunder