[ad_1]
“Jag har ju fått kassalådan i huvudet som liten och jag känner varenda hörn i affären”
avJohanna rapp
Publicerad:
Uppdaterad:
För 35 år sedan tog systrarna Annika och Marie-Louise Jarméus över föräldrarnas skoaffär.
Nu har de tvingats till konkurs på grund av coronan.
– Det är inte så här vi hade velat sluta efter så många år, säger Annika Jarméus, 64.
Jarméus Skor i Eskilstuna har funnits lika länge som Annika Jarméus själv.
1955 öppnade föräldrarna butiken på Kungsgatan och samma år föddes Annika. Som barn lekte hon och systern Marie-Louise bak på lagret medan föräldrarna jobbade. Och som 13-åring hade hon sitt första sommarjobb i butiken med att springa ärende och riva kartonger.
– Jag har ju fått kassalådan i huvudet som liten och jag känner varenda hörn i affären, säger Annika Jarméus.
Sedan dess är det mycket som har förändrats.
Då, på 50-talet, erbjöd butiken hemkörning av varor, man hade allt från lagerchef till ett stort antal expediter anställda, eget skomakeri och närliggande skoproduktion.
De senaste åren har det bara varit systrarna Annika och Marie-Louise som arbetat i butiken och produktionen har sedan länge flyttat ifrån Sverige.
– Den har gått igenom många olika skepnader under from här åren, säger Annika Jarméus.
Skulle firat 65 år – fick stänga
Till våren skulle from egentligen ha firat att skoaffären funnits i 65 år – from hade planerat kampanjer och specialerbjudanden till kunder. Men nu har de gått i konkurs och istället för att skicka erbjudanden till kunderna är det dem som hört av sig till systrarna med blommor och hälsningar för att trotjänaren stänger igen efter så många decennier.
Och skoaffären på gågatan i Eskilstuna är nu tapetserad med flera röda lappar som meddelar att allt säljs ut till halva priset då butiken ska upphöra.
– Många av våra kunder gick ju hit med sina föräldrar när de var små och de säger att ”Jarméus måste ju alltid finnas”. Men det har också varit en tröst för oss att många har reagerat så.
You signed 35 åren har det varit Annika och systern som drivit butiken tillsammans. Att det blev så var egentligen in slump. Egentligen utbildade sig systrarna till annat.
– Jag var mellan två praktikplatser och då undrade mina föräldrar om jag kunde jobba i butiken så länge – och det blev ju väldigt länge.
Önskar annat avslut ”
Under de 35 år som gått har butiken haft både upp- och nedgångar men de kunde aldrig föreställa sig att det var så här butiken skulle gå under.
– Vi har levt med den här rörelsen i så många år: från barnsben tills dess att vi tog över ansvaret från våra föräldrar. Nu helt plötsligt in dag får man inte fatta ett enda beslut längre. Man ser sig som ett med företaget efter så många år.
Även vintern var tuff för butiken, då vädret var förhållandevis milt och det inte var lika stort tryck på vinterskor.
Trots det såg de fram emot vårsäsongen.
Men när sedan mars kom och coronapandemin slog till med full kraft mot Sverige märkte by från at dag till en annan hur kunderna försvann från butiken. Annika Jarméus beskriver hur de tappade 75–80 procent i försäljning. I början av april ansökte by om konkurs.
– Det känns tungt och tomt just nu. Vi tycker inte om avslutet utan önskar att det hade kunnat få sluta på ett annat sätt efter alla år.
Hur kändes det efter att ni fattat beslutet?
– Det kändes förskräckligt. Det var många som undrade hur vi kände det gentemot familjen i övrigt och våra föräldrar. Jag tror att om vi hade levt i sus och dus och inte skött företaget och det hade gått såhär hade det känts värre. Men nu kan vi inte påverka situationen och det har drabbat hela samhället och hela världen. Men det är klart det känns inombords.
Publicerad: