[ad_1]
I slutet av mars berättade statsepidemiolog Anders Tegnell om ett samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att ta fram ett digitalt verktyg för att följa smittspridningen i Sverige.
Men verktyget som sades kunna vara på plats inom en vecka har sedan dess försenats avsevärt – något som både SVT och SvD granskat.
Den 27 april publicerade MSB ett pressmeddelande om att arbetet med det digitala verktyget pausades – trots att den tekniska lösningen var klar.
20 minuter innan pressmeddelandet lades ut mejlade Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, till Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
– Jag tänkte att det var viktigt att skriva till honom för att göra klart och tydligt om var vi är någonstans i processen och att bollen ligger i hans hörn, säger Dan Eliasson till DN två veckor senare.
– Så att det inte råder någon tveksamhet vem som har bollen i sin hörna.
Några dagar tidigare hade Folkhälsomyndighetens generaldirektör flaggat för att lanseringen skulle behöva skjutas upp ytterligare – bland annat eftersom projektet saknade stöd hos de regionala smittskyddsläkarna. I mejlet redogör Dan Eliasson för hur han tycker att arbetet med projektet fortlöpt, och han beskriver tillfällen då Folkhälsomyndigheten ändrat sig kring hur verktyget ska se ut och fungera.
”Vid ett antal möten och samtal med Dina medarbetare, där vi, enligt vår uppfattning, fått lite olika signaler, har dock inriktningen successivt varit att ni ansett att verktyget måste begränsas. Först meddelades att känsliga personuppgifter inte kan omfattas, utan att data måste anonymiseras. Vi accepterade detta då ett smittskyddsinstrument naturligtvis måste styras av behörig myndighets önskemål ”, skriver Dan Eliasson i mejlet som även SVT tagit del av.
– Det är säkert på några punkter som vi får rannsaka oss själva om vi förstått rätt och riktigt, och de får väl rannsaka sig själva om de varit tydliga i sitt arbete. Men det är inte så konstigt, det här instrumentet togs fram på några få dagar. I saw jobbade dag och natt och helger, säger han i dag.
Dan Eliasson säger att samarbetet med Folkhälsomyndigheten ändå fungerat väl utifrån omständigheterna och det speciella läget.
– Sedan kan jag inte komma ifrån att jag tycker att det är lite besvärande att vi inte har fått ihop arbetet med att hantera pandemin i Sverige, och att vi inte har mer digitala lösningar i det arbetet, säger han.
– Vi som land har som ambition att vara världsledande i att digitalisera verksamhet. Sedan har vi den viktigaste krisen kanske på hundra år. Då tycker jag att det är bekymmersamt att vi inte fått ihop det.
Vems ansvar är det då, är det ert fel att vi inte har det på plats?
– Nej, absolut inte. “Fel”, det är som så att i grund och botten är det Folkhälsomyndigheten som har ansvar för att hantera krisen tillsammans med regionerna och Socialstyrelsen. Vi försöker stötta dem och om de vill ha ett digitalt verktyg och ha stöd av oss så försöker vi ta fram det. Om de sedan konstaterar att det inte funkar, det finns inte tillräckligt stöd, då får vi acceptera det. Vi kan inte ge oss in på smittskyddsarenan, det måste styras från den som är ansvarig.
I at uppmärksammad intervju med P1 Morgon, den 11 maj, sa Dan Eliasson att Sverige edge has agerat snabbare under pandemin och att det kommer utvärderas i efterhand. Till DN ger han exempel på vad han syftade på:
– Man kan ju konstatera att som samhälle, som land, har skyddsutrustningsfrågan inte hanterats tillräckligt bra. Det tror jag vi alla är överens om. Och jag tror att alla ansvariga politiker har sagt att det är ett misslyckande att vi inte kunnat hålla smittan utanför äldreboendena, säger han.
– Jag tror att när man tittar på det här med facit i hand så kommer man se att det finns saker som man kunde ha gjort lite bättre.
Regeringen har förlitat sig mycket på myndigheterna, tycker du att den edge has tagit en mer aktiv ställning?
– Det är inte mitt uppdrag att recensera min uppdragsgivare. Det där får on utvärdering visa, och de får väl reflektera över sitt arbete. Jag är helt övertygad om att det finns något där som de kommer att lära av, det vore ju konstigt annars.
DN har sökt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för en kommentar om mejlet, och hans bild av arbetet kring det digitala verktyget, och fått skriftligt svar från pressavdelningen:
“Johan kommer inte att kommentera detta.”
Varför inte?
“Mejlet rörde processen kring det digitala verktyget och det är inget som vi ser att vi behöver säga något mer om.”