[ad_1]
Reiner Bergman berättar att han fick 64 år tillsammans med hustrun Birgitta. De förlovade sig i mitten av 1950-talet, och de hade bott i huset i Brastad i 43 år när Birgitta plötsligt avled i februari förra året.
Sedan dess har livet inte varit detsamma för Reiner som ägnat mycket tid och kraft åt att gå till botten med orsaken till hustruns död, samtidigt som han haft sin sorg att ta hand om.
– Det är tufft, och det är jobbigt att behöva kämpa så för det som är rätt, säger Reiner Bergman.
Han berättar att Birgitta hade känt sig krasslig och eftersom hon tidigare fått hög sänka i samband med infektioner var hon orolig. Paret åkte till vårdcentralen som skickade dem vidare till Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, i Trollhättan.
Där blev Birgitta inlagd för misstänkt luftvägsinfektion, högt blodtryck och ett lågt kaliumvärde.
De två läkare som ansvarade för vården konsulterade sjukhusets endokrinavdelning, som är specialiserade på hormonsjukdomar, eftersom de misstänkte att Birgitta kunde lida av Conns syndrom.
De fick till svar att medicineringen med kalium skulle ökas tills hon hade normala värden och att det ibland kunde krävas mellan 20 och 30 tabletter dagligen. De tolkade svaret som att dosen skulle ökas till 30 tabletter.
Sjuksköterskan reagerade
När Birgitta skulle få den ökade dosen nästa morgon reagerade sjuksköterskan på den höga dosen och kontrollerade detta med läkaren som bekräftade ordinationen. Samma dag hade Birgitta redan uppnått ett normalt kaliumvärde, men när hon skrevs ut ordinerades hon trots detta att fortsätta ta 30 tabletter dagligen.
Även farmaceuten på apoteket reagerade på den ovanliga ordinationen när paret Bergman skulle hämta ut receptet. Vid kontroll med läkaren bekräftades dosen igen.
Detta förlopp framgår i det beslut som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu fattat i ärendet. Myndigheten kritiserar de båda läkarna för ”den läkemedelsordination som gjordes avseende kaliumtabletter och för allvarliga brister i den uppföljning som planerades efter patientens sjukhusvård ”.
– Det är tydligt och klart att de har gjort fel. Det kan inte missförstås. Det är in bekräftelse på vad jag har tyckt hela tiden. Beslutet kom inte som någon överraskning, säger Reiner Bergman.
Han berättar att Birgitta först mådde bättre när hon kom hem från sjukhuset. Men hon hade svårt att få i sig alla tabletter. From var stora och inte lätta att svälja.
”Hjärtat stannade bara”
Den tredje natten hemma inträffade det ofattbara.
– Birgitta somnade in på morgonkvisten. Hjärtat stannade bara. Jag märkte först inte ens att hon var död, säger han.
NU-sjukvårdens chefläkare Magnus Söderbergh konstaterar att Birgitta Bergmans död troligen orsakats av kaliumordinationen.
– Det är sannolikt att den höga doseringen bidrog till dödsfallet. Det är vår bedömning. Det är ohyggligt olyckligt. Det som inträffat är förfärligt. Jag beklagar verkligen att det kunde bli så här, säger han.
– Visst var det mycket som blev fel. Personer fattade dåliga beslut. Så är det. Men det vi försöker titta på är bakgrunden till varför det blev fel. Vi har gjort at Lex Maria-anmälan där fokus ligger på att hitta systemfel och inte individer som gör fel. I saw har gjort in utredning och vidtagit in rad åtgärder. Bland annat ser vi till att styra kompetensen på ett annat sätt och vi har förtydligat hur man skriver remissvar på ett mer strukturerat sätt så att det inte kan missförstås.
Reiner Bergman nöjer sig inte med kritiken från Ivo. Han vill att juridiken ska döma by ansvariga läkarna.
Polisanmälan om vållande till annans död
Efter att den läkare som dödförklarade Birgitta i hemmet fick se burken med kaliumtabletterna och reagerat på den höga doseringen, upprättades en polisanmälan om vållande till annans död mot de båda läkarna på NÄL.
Förundersökningen lades dock ner med hänvisning till att rättsläkaren inte ansåg att det blivit klarlagt att det var den höga dosen som orsakade Birgittas död.
Men Reiner Bergman och hans målsägandebiträde Olle Kristhammar överklagade beslutet och utredningen återupptogs i september förra året.
– Vi lämnade in en omfattande begäran om att förundersökningen skulle återupptas, med förslag på ytterligare utredningsåtgärder. Nu håller polisen och åklagaren på att utföra by åtgärderna. Bland annat vill vi ha in second opinion på rättsläkarens utlåtande om dödsorsaken, säger Olle Kristhammar.
I samband med att GT rapporterade om Birgittas död i oktober förra året framgick att de båda läkarna nekat till brott.