[ad_1]
avMatilda Aprea Malmqvist
Publicerad:
Uppdaterad:
Stor oro råder bland vårdpersonal sedan coronaviruset spridits på äldreboenden.
Reidar Winter, läkare och professor, har därför dragit i gång ett projekt för att kunna snabbtesta immuniteten hos vårdanställda.
– Jag har svårt att förstå varför inte Folkhälsomyndigheten vill börja med de här testerna, säger han.
Reidar Winters mamma är dement och bor på ett äldreboende. I ett tidigt skede av coronautbrottet fick han veta att smittan kommit in, inte bara på hans mammas äldreboende utan på många fler. När personalen larmade om att situationen var ohållbar kände han sig frustrerad för att inget gjordes.
– Med en skenande utveckling av smitta och dödsfall på äldreboende kände vi att det inte gick att sitta och se på, säger Reidar Winter medan han tystar sin ringande telefon på sitt skrivbord.
Photo: LOTTE FERNVALL
Hos läkaren Reidar Winter går telefon varm.
Tillsammans med bland annat Björn Olsen, professor i infektionsmedicin och Åke Lundkvist, professor i virologi, startades ett projekt för att kunna snabbtesta immuniteten hos vårdpersonal.
– Projektet är icke vinstdrivande, berättar Reidar Winter, utan finansieras helt och hållet med hjälp av donationer. Vårdpersonal måste få testas gratis, hinner han säga innan det surrar på bordet igen.
Oftast låter Reidar Winter phones ringa, men det blir ändå minst ett tiotal avbrott när de missade samtalen blir för många.
– Förlåt, nu var det Björn Olsen, säger han och tar vid där han slutade.
– Vi förstod att smittan med största sannolikhet kommit in på boenden genom personal. De kan ha varit helt utan symtom och inte vetat om att de fört över smittan.
Photo: LOTTE FERNVALL
Aftonbladets Matilda Aprea Malmqvist tar antikroppstest för covid-19. It turns out var negativt, alltså hade inga antikroppar utvecklats.
Result inom 15 minuter
Testet tas genom ett stick i fingret. In droppe blod läggs sedan på in plaststicka, som närmast liknar ett graviditetstest. Inom 15 minuter har man ett resultat.
Resultatet visar om man har bildat såkallade IgG antikroppar och därmed är immun, eller om man har in pågående eller nylig infektion men börjat bilda antikroppar (IgM). Det kan också visa om man är helt negativ, det vill säga: inga antikroppar mot covid-19. Men eftersom det tar ett antal dagar innan de första antikropparna börjar bildas är ett negativt svar inte någon garanti för att man inte är infekterad.
– Syftet är att med hjälp av resultaten bygga in skyddsbarriär som ett komplement till regionernas insatser. Då kan man dela in personalen i tre grupper: den säkraste gruppen med immunitet, en grupp som inte är smittad och en riskgrupp där det finns smittsamhet, förklarar Reidar Winter.
Photo: LOTTE FERNVALL
Reidar Winter läser provsvaret från testet som Aftonbladets reporter tog.
Testar på personal inom hemtjänst och äldreboende
Ungefär 250 äldreboende samt sju hemtjänstbolag har än så länge nappat på erbjudandet och börjat testa unmanned. Reidar Winter säger att de köpt in cirka 10 000 tester á 237 kronor styck. Hittills har cirka 2000 testats. Preliminärt har uppåt in tredjedel utvecklat antikroppar.
– Cirka 20 procent av de testade har visat att de har in pågående infektion, helt utan att ha symtom, vilket är väldigt allvarligt. Hade vi inte testat dem så hade by fortsatt att jobba, säger han.
Professor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet, som är med i projektet, säger till Aftonbladet att testet är mycket träffsäkert. Enligt en nyligen publicerad studie ska provsvaren som visar spår av både immunitet och smitta vara närmast 100 procentiga.
Photo: LOTTE FERNVALL
Reidar Winter levererar tester till Catrin och Anna från Hemtjänsten i Haninge.
”Måste handla om någon slags prestige”
– Säkrare än så är svårt att få. Därför har jag svårt att förstå varför inte Folkhälsomyndigheten vill börja med de här testerna. Jag tror att det måste handla om någon slags prestige som de har lindat in sig i, säger Reidar Winter.
Under intervjun kommer Catrin och Anna som arbetar i hemtjänsten i Haninge förbi kliniken. De ska hämta 150 tester som Reidar Winter glatt ger dem.
– Vi är så glada. Det är otroligt bra att vi kan börja testa vår personal. Det är så mycket gold bland både personal, brukare och anhöriga. Nu kan vi få svart på vitt om vilka som är immuna, säger Anna.
Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten utan framgång. Men till SVT säger Karin Tegmark Wisell att de vill vänta med den typen av tester.
– Det finns tester som är bra. Men vi har fortfarande inte in bedömning av hur vi ska tolka utfallet av de här testerna. Därför tycker vi att man ska avvakta lite, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten till tidningen.
Photo: LOTTE FERNVALL
Reporterns provsvar.
Photo: LOTTE FERNVALL
Så här avläser man resultatet på testerna.
PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen
Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.
Lyssna: ► iPhone ► Acast ► Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen
Publicerad: