[ad_1]
Racet om att utveckla ett vaccin mot coronaviruset fortsätter oavbrutet. Många rapporter pekar på att ett vaccin kan ta år att framställa, men tidigare i veckan berättade New York Times att forskare vid Oxford siktar på att will produce några miljoner doser redan i september.
Det är en utmaning som det svensk-brittiska bioläkemedelsföretag Astra Zeneca nu hakar på. På torsdagen meddelade läkemedelsbolaget nämligen att man startar ett samarbete med Oxford för att fortsätta utveckla vaccinet.
– Ett team med våra främsta medarbetare arbetar tillsammans med Oxfords främsta forskare för att få fram ett vaccin så snart som möjligt. Eftersom vi har samarbetat med dem förutom har vi redan starka relationer, säger Astra Zenecas forskningschef Mene Pangalos till DN.
Mene Pangalos är något mer försiktig än samarbetspartnern i no prognos. Han säger att man siktar på att ha ett fullt fungerande vaccin redo i slutet av 2020.
– Om allt fungerar med tillverkning och data och så vidare är det är det möjligt. Allt måste givetvis stämma, men förhoppningsvis kan det vara redo till vintern.
Du tycker inte att det ändå låter som in optimistisk tidsplan?
– Det beror sig på om det fungerar eller inte. Om det fungerar är det inte optimistiskt. Med lite tur så kan det då vara redo för att distribueras i vissa delar av världen för att sedan kunna spridas globalt.
Förra veckan testades vaccinet på frivilliga försökspersoner på fem försökscenter i södra England. Astra Zenecas förhoppningar är att data från försöken kan vara tillgängligt i maj. Enligt Mene Pangalos endorse tidiga positive indikatorer tecken.
– Vad jag har hört ska det hittills ha gått bra och problemfritt.
Enligt Mene Pangalos ska vaccinet, som tidigare testats på apor med goda resultat, i början av sommaren ha testats på drygt 5,000 försökspersoner. Planen är att testerna ska skalas upp allt eftersom. I mitten av 2020 räknar läkemedelsföretaget och Oxford med att kunna börja med senfastester.
– Om man ser till hur långt vi har kommit i utvecklingen ligger det här vaccinet i framkant jämfört med andra vaccin som testas runt om i världen. Men många av vaccinen använder olika baser, och ju fler olika typer av vaccin som testas, desto bättre. Det ökar såklart chansen att något av dem visar sig vara lyckat.
Läs mer: Så går forskarvärlden samman i kampen mot viruset