Oslo og Sola holder hotellavtaler hemmelige – E24



[ad_1]

De norske kommunene E24 har snakket med vurderer forretningshemmeligheter forskjellig. Det kan det være gode grunner for, men Presseforbundets jurist ser ikke at denne informasjonen skal vurderes ulikt.

Her er Oslo-hotellet kommunen har gjort beredskapsavtale med.

Trond Solberg

Publisert:

Etter at coronapandemien traff Norge har norske kommuner jobbet med å finne muligheter for å avlaste sykehusene, om det skulle bli behov for det.

Flere har gjort avtaler med hoteller, som har rom og senger i beredskap, enten for personer som skal holdes isolert, eller som kan avlaste med sykesenger.

E24 har spurt flere av landets største kommuner om avtalene de har inngått.

Flere av kommunene er åpne om detaljene i avtalene, men to anser verdien av avtalen for å være in forretningshemmelighet: Oslo kommune, som har inngått in avtale med Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels, og Sola kommune, som har inngått in avtale med Solstra hotell på vegne av tre kommuner.

– Det er vanlig at det gjøres ulike vurderinger på dette, men det gjøres også mange feil vurderinger, sier jurist Kristine Foss i Norges Presseforbund.

Hun sier hun vanskelig kan se gode grunner for at de opplysningene E24 har bedt om skal kunne vurderes ulikt for forskjellige kommuner.

Les også

Oslo holder verdien av Stordalen-avtale hemmelig

– Viktig kontroll

Ifølge Foss skal det mye til før totalbeløpet av in kontrakt er in forretningshemmelighet.

– Dette fordi det er viktig at samfunnet kan kontrollere de avtaler som de offentlige inngår med private. Enkeltpriser i avtaler kan derimot være forretningshemmeligheter, Sier Foss.

Stavanger kommune er i gang med arbeidet om å inngå in egen avtale med et hotell i kommunen, men har frem til nå vært inkludert i in avtale Sola kommune har gjort med Solstrand hotell.

Avtalen har en varighet fra og med april til og med september, med mulighet for forlengelse om det skulle være behov for det.

– Verdien på avtalen var gjenstand for forhandlinger mellom hotellet og kommunen og vi anser dette som in forretningsmessig informasjon og ønsker å ikke offentliggjøre den, skriver økonomisjef Sabina Leto i Sola kommune i on e-post til24.

Les på E24 + (for abonnenter)

Hotellet går tre millioner i underskudd hver måned. Nå ber de myndighetene justere kontantstøtten.

– Kan ikke hindre

E24 har tidligere skrevet at Oslo kommune også mener at avtalen med Nordic Choice-hotellet Comfort Hotel Børsparken er in forretningshemmelighet.

Foss mener at heller ikke Sola kommune ikke har gitt in god nok begrunnelse for hemmeligholdet.

– Selv om hotellet fremdeles kan komme i in forhandlingssituasjon med in potensiell ny kontraktspart, kan ikke dette hindre samfunnet i å få vite hvor mye kommunen bruker på hver enkelt part, sier Foss.

Blant de øvrige kommunene E24 har vært i kontakt med, er det forskjell på hvor de er i prosessen med hotellavtale.

Bergen kommune inngikk i slutten av april avtale med hotellet Citybox Danmarksplass. Denne avtalen løper i tre måneder, og betyr at hotellet skal kunne stille med opptil 100 senger ved behov.

Om kommunen skulle bruke alle de tilgjengelige sengene i de tre månedene vil avtalen koste dem opptil 9.1 millioner kroner. Men kostnaden vil være avhengig av hvor mye avtalen vil være i bruk.

Overnattings- og serveringsbransjen er på topp av næringene når det gjelder både andel ansatte og antallet som har søkt om dagpenger i forbindelse med permitteringer, viser E24s oversikt.

Stordalen-avtale

Nordic Choice Hotels har tidligere fortalt at de har en håndfull beredskapsavtaler med norske kommuner, og at dette er avtaler som betyr mest for permitterte som kan komme tilbake på jobb, eller ansatte som slipper permittering.

I likhet med Oslo, har også Trondheim hatt at avtale med et Nordic Choice-hotell.

– Vi betalte for beredskapsplasser ved Quality Hotel St. Augustin. Det har ikke vært nødvendig å bruke det i særlig grad, skriver kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune i on e-post til E24.

Avtalen løp frem til 30. april, og Tiller forteller at den ikke skal fornyes.

– Hotel Augustin har uansett in ordinær løpende avtale som beredskapshotell for Trondheim kommune, forklarer han.

Beredskapen kommunen har betalt for, har gitt utgifter på rundt 800,000 kroner. Ifølge Adressa er det åtte personer som har brukt beredskapshotellet etter avtalen.

Les også

Konkurser i overnattings- og serveringsbransjen opp 21 prosent bare i april

Nye avtaler

– Avtalen vil sannsynligvis omfatte rom etter behov, og dekning av ekstrakostnader til smitteverntiltak, skriver Eirik Lie i Bodø kommune i in e-post.

Asker kommune forteller at de ikke har noen konkrete avtaler med hoteller eller andre virksomheter nå, men at de har vært i kontakt med flere hoteller som vil kunne stille seg til rådighet på kort varsel, om det skulle bli behov.

From hotellene de så langt har snakket med er Thon Hotel Sandvika og Thon Hotel Vettre, som til sammen kan stille med over 300 rom om det skulle bli nødvendig.

Tromsø kommuner forteller at de jobber med å få på plass in beredskapsavtale.

[ad_2]