Fødte under massakre på barselavdeling – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer



[ad_1]

Zainab (27) fødte en liten gutt på et sykehus i den sørvestlige delen av Kabul tirsdag morgen.

Han fikk navnet Omid, som betyr “håp” på dari.

Etter å ha prøvd å bli gravid i flere år var hun overlykkelig over å ha født et lite barn.

At time før hun og familien skulle reise hjem, stormet tre væpnede menn forkledd som politi inn på sykehuset, og begynte å skyte.

Zainab var på badet da det skjedde, og besvimte av synet som møtte henne, skriver Reuters.

Kvinner og spedbarn drept

24 personer ble drept i terrorangrepet i den afghanske hovedstaden tidligere denne uken. Blant dem var 16 kvinner og to nyfødte spedbarn. Seks babyer mistet mødrene sine i angrepet.

– I løpet av min over 20 år lange karriere har jeg aldri vært vitne til en så grufull og brutal handling, sier Dr. Hassan Kamel, direktør ved Atatürk barnesykehus i Kabul, hvor mange av spedbarna som overlevde angrepet ble tatt imot.

FILE PHOTO: An Afghan nurse observes newborn children who lost their mothers during an attack at a hospital, in Kabul

FORELDRELØSE: In sykepleier undersøker nyfødte spedbarn som mistet mødrene sine under et angrep mot et sykehus i Kabul. 13. May, 2020.

Photo: Omar Sobhani / Reuters

At av kvinnene på barselavdelingen fødte mens angrepet pågikk, skriver Leger uten grenser (MSF) i at pressemelding onsdag.

Både mor og barn overlevde.

Organisasjonen, som støtter fødeavdelingen på sykehuset, forteller at en av jordmødrene ble drept i angrepet.

Samme dag ble 33 personer drept i et selvmordsangrep i en begravelse i provinsen Nangarhar. At gruppe med tilknytning til IS har tatt på seg skylden for angrepet, ifølge Site Intel Group som overvåker terrorgruppens aktiviteter på nett.

Ingen har ennå tatt på seg skyld for massakren på sykehuset.

Taliban har nektet skyld for begge angrepene.

Fikk fire timer sammen

– Jeg tok med meg svigerdatteren min til Kabul slik at hun ikke skulle miste barnet, sier Zahra Muhammadi, Zainabs svigermor til Reuters.

– I dag må vi ta med oss ​​den døde kroppen hans hjem.

Zainab hadde prøvd å få barn i sju år, og ventet i ni måneder på å få møte sønnen sin.

From fikk fire timer sammen før han ble drept.

– Vi ga han navnet Omid, med håp om en bedre framtid, for et bedre Afghanistan og for en mor som har strevet i flere år med å få et barn, forteller Muhammadi på telefon.

FILE PHOTO: An Afghan woman cries while looking for her relative at a hospital which came under attack yesterday in Kabul

SIVILE DREPT: In afghansk kvinne gråter mens hun leter etter in slekting etter et terrorangrep mot et sykehus i Kabul. 13. May, 2020.

Photo: Omar Sobhani / Reuters

Påvirker fredsprosessen

Afghanistans president, Ashraf Ghani, fordømte begge angrepene tirsdag, og beordret det afghanske militæret til å endre til in offensiv forsvarsstrategi, mens de amerikanske styrkene trekker seg ut av landet.

– Dette er in grusomhet på et helt nytt nivå. Her går man inn på in fødeavdeling, tar livet av kvinner som føder og nyfødte spedbarn, sier Afghanistan-ekspert, Kristian Berg Harpviken, forsker ved fredsforskningsinstituttet, PRIO til NRK.

– Det er ingen som kunne ha forestilt seg at noe slikt kunne skje.

Han forteller at angrepet kan påvirke den USA-ledede fredsprosessen i Afghanistan.

– Det ene er sjokkeffekten som gjør at mange tenker at det er lite utsikter til fred. Folk som gjør slikt går det ikke an å snakke med. Det andre er at de som i utgangspunktet er skeptiske til fred, nå får gode argumenter, sier Harpviken.

Forskeren mener at beslutningen til den afghanske regjeringen om å gå til et offensivt forsvarsmodus ikke nødvendigvis er dramatisk, men at det gir et signal om at det er mindre optimisme til at man skal få til en fredsprosess.

– Ghani er òg under press fra sine egne som er skeptiske, Sier Harpviken.

Økt vold

Torsdag ble minst fem personer drept og 20 skadet i et bombeangrep i den sørøstlige provinsen Paktia i Afghanistan. Taliban har tatt på seg skylden for angrepet.

– Nå er vi ino i en situasjon der det har vært mange omfattende angrep. Det har vært en eskalering i volden fra både Taliban og IS den siste tiden, sier Harpviken.

– Det er ikke et godt tegn for in fredsprosess, sier han.

IS kompliserer prosessen

Samtidig påpeker Harpviken at tilstedeværelsen til terrorgruppen IS i Afghanistan kompliserer situasjonen ytterligere.

– Selv om IS ikke har in stor oppslutning blant befolkningen i Afghanistan, eller står spesielt sterkt, så endrer tilstedeværelsen deres konflikten grunnleggende, sier Harpviken.

– Det gjør at Taliban er mer forsiktig med å inngå kompromiss.

[ad_2]