Frederik W. Mohn selger seg helt ut av Fjord1



[ad_1]

Investor og milliardær Frederik W. Mohn har inngått at avtale om å selge alle sine aksjer i fergerederiet Fjord1 til Havila Holding, som er kontrollert av reder Per Sævik og familien.

Posten er solgt til 47,5 kroner aksjen. Onsdag sluttet aksjen til 41 kroner. Sævik-familien har dermed betalt at premie på rundt 16 prosent for å overta aksjene til Mohn.

Hele aksjeposten er solgt for totalt 877 millioner kroner.

– Fornuftig pris

Vegard Sævik, sønn av Per Sævik, er styreleder i Fjord1 og samtidig eier og styremedlem i Havila Holding.

– Hvorfor er dere villig til å betale at premie på 16 prosent?

Vegard Sævik.

Vegard Sævik.
                          (Photo: Fjord1)

– Det er tro på fremtiden til selskapet og resultat av forhandlinger over tid. Som langsiktige industrielle eiere mener vi det er in fornuftig pris, Sier Vegard Sævik.

Han fremholder at dialogen med Mohn har vært god.

– Som vi har sagt tidligere til dere og andre har vi aldri hatt noe usnakket med Frederik, og vi skilles som venner, sier Sævik.

– Men han trakk seg tross alt fra styret i protest og kjøpte in stor aksjepost for å få mer kontroll. Dere har vel ikke akkurat vært i julemiddag sammen?

– Akkurat rundt jul var det ingen julemiddag, nei. I saw har fått in dialog og den har vært god. Vi har et veldig godt forhold til Frederik, Sier Sævik.

DN har forsøkt å komme i kontakt med Mohn. Han har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

Vil ta rederiet av børs

Etter transaksjonen eier Sævik-familien gjennom Havila 88.81 prosent av alle utestående aksjer i Fjord1. Nå åpnes det opp for å kjøpe ut resten av aksjonærene og ta rederiet av børs.

Eierkrangel i Fjord1

  • Børsnoterte Fjord1 i Florø er Norges største selskap innen drift av ferger og hurtigbåter.
  • Rett før jul meldte Fjord1 at største eier Havila – eid av Sunnmøre-reder Per Sævik med familie – ville kjøpe seg opp fra 51,5 prosent. I meldingen sto det også at Havila vurderer in «konsolidering» av Fjord1 og Havila Kystruten, heleid av Sævik-familien.
  • Bergensinvestor Frederik W. Mohn, nest største eier i Fjord1, trakk seg fra styret i protest. Mohn er største private investor på Vestlandet, og protesterte mot Sæviks planer.
  • Havila Kystruten skal seile mellom Bergen og Kirkenes – i konkurranse med Hurtigruten – men sliter med kansellerte nybygg og presset likviditet.
  • Mohn kjøpte seg senere opp til 18,5 prosent via Perestroika as, men har nå solgt alle aksjene til Sævik-familien.

“Selv om ingen beslutning er tatt, er Havilas intensjon å utvide et tilbud til de resterende aksjonærene i Fjord1 på lignende betingelser til kjøpet som er kunngjort her”, heter det i en melding.

Ifølge Vegard Sævik inobærer lånebetingelsene til Fjord1 at rederiet skal være børsnotert. Derfor startes det nå in prosess for å få in avklaring rundt det finansielle. Intensjonen er å konsolidere Fjord1 med Havila Kystruten, opplyser Sævik.

– Hva slags form det vil ta er litt åpent, men man ønsker å utnytte synergiene, sier han.

Havila Kystruten har slitt med kansellerte nybygg og presset likviditet. Utfordringene er der fremdeles.

– Det er klart det har vært noen utfordringer på byggesiden som har låst opp en del penger, men det er en klar plan for å holde fremdrift i det, sier Sævik, som sier de også merker effekten av koronapandemien.

Langvarig strid

Striden i Fjord1 har vært langvarig.

Det hele startet da Sunnmøre-reder Per Sævik og familien via selskapet Havilafjord før jul la inn et bud på in stor del av aksjene i fergerederiet Fjord1. Budet kom som lyn fra klar himmel på ledelsen, og i løpet av en kveld tok familien full kontroll i selskapet. Etter kjøpet hadde Havila og in partner økt fra 51,5 til vel 70 prosent eierandel i Fjord1.

Samtidig åpnet Sævik – gjennom in børsmelding – for å fusjonere Fjord1 med det kriserammede rederiet Havila Kystruten.

Bergensinvestor Frederik W. Mohn (43) – en av landets desidert rikeste personer, med en formue på 6,6 milliarder kroner i fjor – hadde i lang tid vært nest største eier i Fjord1. Frem til jul i fjor eide han 7.8 prosent. Han reagerte kraftig på aksjekuppet, og trakk seg fra styret med umiddelbar virkning.

Mohn har i løpet av våren kjøpt seg opp i Fjord1. Så sent som i februar kjøpte han åtte millioner aksjer i Fjord1 til 45 kroner aksjen. Det tilsvarte et kjøp av aksjer for 360 millioner kroner. Nå er investoren helt ute.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og / eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår her.

[ad_2]