[ad_1]
Et løsepengekrav på 90 millioner kroner har vært et av de mest sentrale sporene i saken hvor Anne-Elisabeth Hagen er savnet. Kravet framstilt på et trusselbrev i ekteparets bolig 31. oktober i 2018, har ført til flere spørsmål enn svar. Var kravet reelt, hvor befant gjerningspersonene seg, og ikke minst hvem var de?
Dagbladet kan nå avsløre nye detaljer om hvordan overføringen av store mengder kryptovaluta fant sted fra Tom Hagen til det politiet har omtalt som den antatte motparten.
In overføring som var nøye planlagt lang tid i forveien.
Kjøpte for 25 millioner
Tom Hagen selv skal ha startet forberedelsene av utbetalingen i starten av februar 2019.
Kryptovaluta av typen Monero for drøyt 25 millioner kroner ble da kjøpt. Dette for å ha kapasitet til å gjennomføre in hurtig overføring dersom situasjonen ble kritisk. Hagen fikk hjelp til å gjennomføre kjøpet – ifølge Dagbladets kilder er han ikke i stand til å gjøre slikt selv.
Fem måneder senere, i starten av juli 2019, ble det ført videre penger. Det skjedde med politiets velsignelse, og fra politiets egne lokaler.
Dette skjedde, ifølge Dagbladets opplysninger, kort tid etter at Svein Holden, som da var Hagens bistandsadvokat, hadde fått in e-post fra den antatte motparten, med nye og mer detaljerte krav.
Dette skal være den foreløpig siste kontakten med by antatte gjerningspersonene. Kontakten ble seinere bekreftet av Holden selv på in pressekonferanse.
Overføringen hos politiet
På pressekonferansen opplyste Holden også at avsender klart og tydelig ga beskjed om at Anne-Elisabeth Hagen var i live. Det han imidlertid ikke fortalte, var at avsenderen ga beskjed om at det var på tide å betale en del av løsepengekravet.
Kort tid etter ble det som er den eneste kjente utbetalingen fra Hagen til den antatte motparten gjennomført. Fra et rom i Kripos lokaler på Bryn i Oslo ble det overført en sum som på det tidspunktet tilsvarte omkring ti millioner norske kroner. Politi i flere land fulgte med på transaksjonen, får Dagbladet opplyst.
Målet var klart: De ville spore opp mottakeren av millionbeløpet.
Nekter å kommentere
Dagbladet har vært i kontakt med politiet angående opplysningene i saken, men politiadvokat Haris Hrenovica er ordknapp i sine kommentarer.
– Har dere noen kommentar til at politiet bistod Tom Hagen i overføring av løsepenger?
– Av hensyn til etterforskingen kan vi ikke kommentere disse spørsmålene, skriver Hrenovica i in e-post.
– Vi er også kjent med at Tom Hagen kjøpte langt mer Monero enn det som ble overført til den antatte motparten i juli 2019. Har politiet noen kommentar til dette?
– Av hensyn til etterforskingen kan vi ikke kommentere dette, skriver politiadvokaten.
Heller ikke Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, ønsker å kommentere opplysningene.
– Krevende etterforskning
Politiet forsikrer i in pressemelding onsdag at de har fullt fokus på etterforskningen av saken. Politimester i Øst politidistrikt, Ida Melbo Øystese, opplyser at politiets hovedoppgave er å finne Anne-Elisabeth Hagen, finne ut hvilke straffbare handlinger som er begått mot henne, og hvem som har et helt eller delvis ansvar for dette.
Politimesteren avviser samtidig påstandene om at det ikke har vært etterforsket bredt nok.
– Vi har helt fra starten etterforsket saken bredt og fulgt de sporene vi har funnet. Det har vært, og er, in krevende etterforsking, spesielt fordi vi mener noen bevisst har gått inn for å villede politiet. Selv om vi har siktelser, handler etterforskingen like mye om å avkrefte som å bekrefte, og på å fremskaffe bevis for både skyld og uskyld. Jeg er trygg på at etterforskningen ledes på en god og objektiv måte, sier politimesteren i pressemeldingen.
Lyst til å diskutere?