[ad_1]
40,000 aksjonærer i Equinor fikk mandag og tirsdag morgen en SMS med oppfordring om å be selskapet avstå fra å lete etter olje i nye områder.
Publisert:,
Tekstmeldingen oppfordrer aksjonærene til å støtte Greenpeaces forslag om at Equinor stanser oljeleting i helt nye områder, områder med sårbar natur og høy økologisk verdi og sårbarhet.
Greenpeace er selv aksjonær i Equinor, og håper nå å få gjennomslag for forslaget under den kommende generalforsamlingen 14. mai.
Småaksjonær Jens Harry Skårerhøgda er blant dem som mottok meldingen tirsdag.
– Det forundret meg litt at den kom. Jeg har noen få aksjer i Equinor, og derfor får jeg innkalling til generalforsamlingen nå den 14. Så kom det en SMS grytidlig i morges med oppfordring om å gå inn via en lenke og gi støtte til Greenpeaces opprop om å stoppe oljeutvinningen hos Equinor have.
– Jeg må si jeg stusset, jeg ble paff. Å få en sånn direkte henvendelse fra Greenpeace om det – jeg har ikke tatt stilling til holdningen deres og hva jeg mener om det, men det er en litt uggen måte å gjøre det på.
SMS-en newsletter
Skårerhøgda sier samtidig at han ikke blir overrasket dersom Greenpeace får gjennomslag på generalforsamlingen, i og med at nedslagsfeltet var så stort.
– Timingen er neppe tilfeldig. Det er et viktig politisk item, og rart om ikke Greenpeace skulle crimp sec, sier han.
Selv har han ikke tatt stilling til om han vil støtte forslaget.
– Nei, jeg bare sletter den SMS-en.
Les også
Australsk delegasjon demonstrerer på Equinors generalforsamling
Ventet reaksjoner
Kommunikasjonssjef Aud Nordø i Greenpeace Norge bekrefter at de tirsdag sendte ut rundt 40,000 tekstmeldinger. From har brukt det åpne aksjonærregisteret aksjeeiere.no, som har hentet ut data fra Aksjonærregisteret fra 2018.
Det vil si at informasjonen om aksjonærene ikke nødvendigvis er helt oppdatert etter dagens eierforhold.
– Det er ikke uventet at det kommer reaksjoner, men det er kjedelig hvis folk opplever det som utidig at de får SMS fra Greenpeace, sier Nordø.
Hun avviser samtidig at masseutsendelsen er et brudd på markedsføringsloven eller GDPR-bestemmelser.
– Markedsføringsloven regulerer type kommunikasjon, men vi er en ideell organisasjon og ettersom det ikke er økonomiske incentiver i det vi sender ut, så faller dette utenfor.
Les også
Miljøvernere varsler kamp mot Equinor-godkjenning
Kostet 20,000 kroner
Greenpeace brukte i overkant av 20,000 kroner på utsendelsen av SMS-ene, opplyser Nordø.
– Det synes vi er vel brukte penger. Vi har også fått mange positive reaksjoner, fra folk som sier de skal stemme for forslaget. Og vi har også fått noen fullmakter, Sier Nordø.
Pressekontakt Morten Eek i Equinor sier at de ikke har mye å si om masseutsendelsen.
– Vi kjent med utsendingen av disse SMS-ene, men det får være opp til forslagsstiller selv å vurdere hvordan de fremmer sine forslag. I saw har ikke noe å kommentere utover det, Sier Eek.
Fristen for å stemme til generalforsamlingen gikk ut tirsdag klokken 12.