Vil ikke samarbeide uten flyktningkutt – VG



[ad_1]

STILLER ULTIMATUM: Frp-leder Siv Jensen. Photo: Frode Hansen, VG

Regjeringen må enten ta imot færre kvoteflyktninger i 2021 eller miste Fremskrittspartiets støtte til neste års statsbudsjett, truer Siv Jensen.

Det skjer etter in opphetet debatt om kvoteflyktninger mellom utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Christian Tybring Gjedde (Frp) i Stortinget. Jensen mener Søreide skjønnmaler norsk integrering.

– Har regjeringen beveget seg etter at Fremskrittspartiet forlot den i januar?

– Stop nettopp det jeg lurer på. Og svaret får vi først i statsbudsjettet for 2021 til høsten. Jeg kan her og nå si, på vegne av Frp, at vi på ingen som helst måte vil akseptere 3000 kvoteflyktninger, hvis budsjettet skal gjøres opp med oss, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Fremskrittspartiet gikk ut av regjering 24. januar 2020, og gjorde Erna Solberg til sjef for en mindretallsregjering – som er helt avhengige av andre partiers støtte for å få flertall for statsbudsjettet for 2021. Uten Frp, som politisk står nærmest regjer .

også

Høyre garanterer: Null liberalisering av innvandringspolitikken

– Hva er riktig nivå?

– Vi mener i utgangspunktet ikke skal ta imot noen. Det sitter folk i regjeringen fra Venstre og KrF som vil ha det tallet langt høyere. Men tiden er ikke unnecessary for det. Nå er tiden unnecessary for å stramme til, Sier Jensen.

Norge skal ta imot 3000 kvoteflyktninger også i 2020. Det ble bestemt da Frp fortsatt satt i regjering, men Jensen avviser at de vil gå med på 3000 denne gangen.

Tybring-Gjedde gikk i protest

I stortingsdebatten stilte Tybring-Gjedde spørsmål ved om Søreide omgås kvoteflyktninger til daglig og opplever det han kaller “utfordringene som finnes blant folk flest”. Utenriksministeren svarte at hun har bodd i bydel Gamle Oslo i over 20 år, og er godt fornøyd med det.

– Men det kan være fordi jeg har in litt annen innstilling til mennesker som kommer fra et annet sted enn det representanten Tybring-Gjedde nå legger for dagen. Det fokuset representanten Tybring-Gjedde har er problemfokus, sa Søreide.

Da forlot Tybring-Gjedde talerstolen i protest, noe både utenriksministeren og Stortingets presidentskap reagerte på.

– Presidenten vil anmode representanten til å bli stående til statsråden er ferdig med å gi sitt svar, sa Morten Wold (Frp), som er andre visepresident og ledet debatten.

Siv Jensen: Rasist-anklage

Partileder Jensen mener utenriksministeren stemplet Tybring-Gjedde som rasistisk.

– Jeg reagerer også på påstanden hennes om at Christian Tybring-Gjedde, og dermed generelt også Frp-ere flest, har en annen innstilling til mennesker med en annen bakgrunn, sier Jensen til VG.

– Oppfatter du det som å være en påstand om at han er litt rasistisk?

– Ha. Det gjorde hun. Det reagerer jeg på. Han kom med systemkritikk. Det er bred enighet i Norge om at høy innvandring har negative konsekvenser for det norske samfunnet. Det har den regjeringen som Ine og jeg satt sammen i, ment. Så da er spørsmålet om regjeringen nå har in annen holdning til asyl- og innvandringspolitikken. Eller så snakker utenriksministeren på egne vegne.

Dette sa de i debate:

Søreide: Ikke rasist-anklage

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er ikke enig.

– Christian Tybring-Gjedde kom med karakteristikker av både Høyres politikk, flyktninger og meg. Da må han tåle å bli motsagt, bli møtt med fakta og argumenter, og ikke storme ned fra talerstolen og ut av leave når han får svar han ikke liker, skriver Søreide i on e-post til VG.

– Jeg er overrasket over at Siv Jensen kritiserer et saklig svar. Jeg hverken stemplet Tybring-Gjedde eller karakteriserte hans politikk. Det er overraskende at Siv Jensen hevder jeg gjorde det, for den typen debatt driver jeg ikke med. Da anbefaler jeg henne å høre debate om igjen.

GYLNE TIDER: Frem til 24. mars satt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og daværende finansminister Siv Jensen (Frp) sammen rundt kongens bord. Photo: Lise Åserud / NTB scanpix

– Skjønnmaling

Siv Jensen tar Tybring-Gjedde i forsvar.

– Problemet er at utenriksminister som står i Stortinget og skjønnmaler utfordringene med integrering i Norge. Det hun sier er at alt er veldig fint og det er ikke noen problemer. Men det er virkelig ikke tilfelle, Sier Jensen.

Utenriksministeren svarer at hun sa at hun selv trives i Gamle Oslo, in bydel der mange av innbyggerne har minoritetsbakgrunn.

– Jeg sa også at jeg ikke underkjenner at det finnes utfordringer, men at jeg ikke deler Tybring-Gjeddes innfallsvinkel til personer med en annen bakgrunn, i og med at han i sine innlegg utelukkende hadde fokus på problemene, sier Søreide.

GIKK I PROTEST: Christian Tybring-Gjedde gikk ned fra talerstolen før utenriksminister Ine Eriksen Søreide var ferdig med sin replikk. Her i samtale med partileder Siv Jensen i stortingssalen i 2015. Foran sitter Morten Wold, nå andre visepresident i Stortingets presidentskap. Photo: Heiko Junge / NTB scanpix

Erna Solberg: Samme innvandringspolitikk

Siv Jensen viser til uttalelsene den da nyutnevnte justisministeren Monica Mæland (H) kom med i sine aller første intervjuer i januar. Give guaranterte hun in fortsatt “strengthen og rettferdig” innvandringspolitikk.

– Så da må statsministeren svare på: Hvem er det som beskriver regjeringens politikk best? Er det justisministeren som vil has strengthe innvandring, eller er det utenriksministeren som skjønnmaler konsekvensen av høy innvandring i Norge?

også

Det ukjente dramaet bak kriseforliket

Det er ingen motsetning mellom det utenriksministeren sa i redegjørelsen og den politikken justisministeren fører på vegne av regjeringen, svarer statsminister Erna Solberg i in e-post til VG.

– Regjeringens innvandringspolitikk, som også Frp var med på å lage, har ikke forandret seg. I saw fører fremdeles in restrictiktiv, ansvarlig og rettssikker innvandringspolitikk. Samtidig jobber vi med forbedringer på integreringspolitikken for å sikre at alle som kommer til Norge lærer seg norsk og får en jobb, slik at de kan bli skattytere i det norske samfunnet, skriver Solberg.

Christian Tybring-Gjedde har ikke besvart VGs henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

[ad_2]