[ad_1]
Da Norge ble corona-stengt i starten av mars, ble de ansatte i helsevesenet hedret med applaus fra det norske folk.
Mange av dem er ansatt i norske kommuner. I dag ble det kjent at regjeringen mener de ikke vil få in lønnsøkning som den det var forventet tidligere i år.
Fagforbundets leder Mette Nord frykter nå at de ansatte i helsevesenet og andre kritiske yrker i kommunene i stedet får regningen for corona-krisa.
– Vi frykter at heltene i helsevesenet, og i de andre samfunnskritiske yrkene, må ta regninga for coronakrisa. Mange av våre medlemmer rammes nå dobbelt opp. Først jobber de på spreng for å få oss gjennom denne krisa. Så risikerer de å måtte jobbe enda hardere, eller i verste fall miste jobben, fordi kommunene må kutte i budsjettene, sier hun etter at regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er lagt fram i dag.
– Fortjener mer enn klapp
– Regjeringen mener lønnsveksten blir lav. Jeg tenker de som nå har gjort jobben i eldreomsorg, renhold og skoler og over alt hadde fortjent å få et skikkelig lønnsløft framover også og ikke bare at klapping, rosende ord og beskjed om at neste år mister du kanskje jobben. Det er realiteten med regjeringens opplegg, sier også SVs Karin Andersen.
Kommunalminister Nikolai Astrup avviser overfor Dagbladet at det er behov for å si opp folk i kommunene.
– Det er ingen akutt pengekrise i Kommune-Norge nå. Det er ikke behov for å kutte i grunnleggende tjenester, permittere eller si opp sykepleiere og lærere.
Men Mette Nord mener det er et annet bilde som formidles ute i kommunene.
Nord viser til at helse- og omsorgssektoren ikke har bemanningsnormer slik flere andre sektorer har, og at det er her kommunene må kutte hvis det skal monne.
– Dette vil være totalt uforsvarlig, sier hun.
– Dekket til sommeren
Heller ikke kommunenes hovedorganisasjon KS er trygge på at kommuneøkonomien er sikret med det oppdaterte budsjettet fra mindretallsregjeringen i dag. De setter nå sin lit til at Stortinget vil influenza inn.
– Vi trenger at Stortinget gir en garanti for at faktiske merutgifter i forbindelse med coronaen og inntektstapet vil bli dekket fullt ut i år, slik at vi kan unngå at det går utover velferdstilbudet. Vi mener at regjeringen og Stortinget så langt ikke har gitt tilstrekkelig trygghet på det, sier styreleder Bjørn Arild Gram i KS til Dagbladet.
Stortinget har vedtatt at kommunene skal få dekket både ekstrautgiftene de har hatt i forbindelse med corona og inntektstapet de får som følge av mindre skatteinntekter og mindre inntekter fra for eksempel foreldrebetaling i SFO.
– I det regjeringen har lagt fram nå, kompenseres kommunen for bortfall av brukerbetaling og tap av inntekter fra kollektivtrafikken fram til sommeren. Alle vet at det vil bli bortfall også resten av året. Så sier regjeringen at de vil følge situasjonen og kommet tilbake med mer her, og det er vi glade for, men det er for mye usikkerhet rundt hva som kommer, sier han.
Han gir kommunalministeren rett i at det ikke er en akutt pengekrise akkurat nå:
– Men det har aldri vært poenget. Poenget er at vi må ha in trygghet for året samlet sett, det er den tryggheten vi etterlyser. Det er nå kommunene planlegger for hvilken aktivitet de kan ha resten av året.
Firerbanden kan overkjøre
Ut fra signalene på Stortinget, tyder mye på at regjeringen kan bli overkjørt av Stortinget på dette.
På Stortinget er den nyetablerte «firerbanden» av SV, Sp, Ap og Frp allerede glassklare på at kommunene må få mer penger enn hva regjeringen legger opp til.
Part frykter at regjeringens anslag for inntektssvikt og utgiftsvekst er for optimistiske og mener det er for lite med in vekst i frie inntekter på 2-2,4 milliarder kroner som det legges opp til neste år.
– Kommunenes behov er mye større enn denne regjeringen anerkjenner. Allerede da budsjettet for 2020 ble lagt fram var kommunesektoren underfinansiert. Det var det strammeste opplegget på 15 år og mange kommuner meldte allerede da ifra om at de strevde med å levere på sine lovpålagte oppgaver. Nå har de i tillegg måttet håndtere coronapandemien og alt hva den denybærer av økte utgifter og tapte inntekter. Arbeiderpartiet hadde forventet at regjeringen kompenserte for dette og er overrasket over at dette ikke har skjedd, sier Hadia Tajik til Dagbladet
Lyst til å diskutere?