[ad_1]
At undersøkelse Opinion har gjennomført for handelsorganisasjonen Virke viser at dobbelt så mange nordmenn vil spare framfor å bruke penger i disse dager.
– Sparing i seg selv trenger ikke være negativt, men vi ser også at flere er bekymret for egen økonomi i tiden fremover, og dette vil bremse forbruket. Det er dårlig nytt for norsk økonomi og arbeidsplasser, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.
Mange butikker, restauranter og tjenesteleverandører har måttet holde stengt i snart to måneder, som har bidratt til stort omsetningsfall.
– Nå må nordmenn dra kortet for å holde hjulene i gang. Dette er tiden for å bestille håndverker, spise en god middag ute og dra på ferie i Norge, sier Kristensen.
nytt rentekutt:
Berettiget bekymring
Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI mener Virkes bekymring er berettiget. Deres oppfordring er den samme som finansminister Kristin Halvorsen kom med i november 2008, da hun advarte mot konsekvensene av «shoppe-stopp» under finanskrisa.
– Det er absolutt bra for samfunnsøkonomien og mange næringsdrivende hvis de forbrukerne som har rom i sin privatøkonomi bidrar til å holde hjulene i gang, sier Hveem til Dinside.
Slår et slag for bakeren på hjørnet
Den beste hjelpa norske forbrukere kan gi, ifølge Virke, er å handle lokalt og unngå utenlandsk netthandel.
I april snakket Dinside med direktør Torvald Kvamme i Bulder Bank. Han oppfordret oss til heller å kutte utgifter ved å få lavere boliglånsrente framfor å kutte på by daglige småutgiftene.
– Akkurat nå er det viktigere enn noen gang å støtte opp om lokale aktører, og bidra til å stimulere økonomien i landet. Derfor bør du først se om du betaler renter i dyre dommer, og så kan du heller unne deg at ekstra lunsj hos den lokale bakeren på hjørnet eller en tur til frisøren når den etter hvert åpner, sa Kvamme.
– Ikke redd næringslivet for enhver pris
Nedgangen i styringsrenta tidligere i uka gjør det litt mindre lønnsomt å spare, og vil dermed bidra til økt forbruk. Samtidig er det et varsel om dårligere tiden, så mange forbrukeres fornuftige «svar» på dette er likevel økt sparing
– Den enkelte forbruker er til syvende og sist ansvarlig for sin egen privatøkonomi og bør definitivt ikke ikle seg rollen som “redningskvinne eller -mann” for handels- og tjenestenæringen, understreker Hveem ved BI.
Dette betyr altså at enkeltindividet ikke er ansvarlig for å «holde hjulene i gang», ifølge høyskolelektoren, men at det like fullt er bra at de som har anledning, bruker penger nå.
Og, forbrukerne bør være veldig forsiktige med å bidra til handelsnæringen via kjøp på kreditt. Hveem er redd for at svært sårbare grupper vil være enda mer sårbare i tiden som kommer, til tross for hjelpa de har fått fra rentenedgangen som låntakere.
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 st enig med Hveem. Han mener forbrukerne er ansvarlige for sin egen økonomi.
– Samfunnet er absolutt ikke tjent med at folk bruker penger over evne, slik at vi risikerer mange personlige økonomiske tragedier. Hver enkelt av oss må ta utgangspunkt i egen økonomi når vi disponde pengene, og ikke forskyve problemene fra næringsliv til privatliv, sier Gundersen til Dinside.
– Men, mange har fortsatt in trygg og god inntekt, og for de er det liten grunn til bråbremse forbruket sitt, legger han til.
Ber regjeringen komme på banen
Tirsdag 12. mai legges revidert nasjonalbudsjett fra, og i denne forbindelse har Virke spilt inn in rekke forslag som skal bidra til å stimulere etterspørsel i økonomien.
– Et konkret forslag vi mener vil hjelpe, er å gi skattefradrag for oppussing, håndverkertjenester og renhold i hjemmet. Samtidig vil Virke øke tilskuddet fra Enova som kan hjelpe folk å gjøre boligen mer energieffektiv, sier direktør Kristensen.
Verken barne- og familiedepartementet, som også har ansvar for forbrukerne, eller finansdepartementet har ønsket å kommentere forslagene til Virke overfor Dinside. De viser til uttalelsene som kommer i forbindelse med revidert budjett kommende tirsdag.
planlegg årets sommerferie:
Lyst til å diskutere?