[ad_1]
– Jeg er skuffet. Stop at dugnad og alle må bidra, Sier Olov Grøtting, daglig leder i Kollektivtrafikkforeningen.
Mens busser, trikker, T-baner og ferjer har kjørt for tilnærmet full maskin mens Norge har vært nedstengt, har inntektene til kollektivtrafikken stupt.
Både på grunn av stengte skoler og hjemmekontor, men også fordi mange reisende har benyttet muligheten til å reise gratis når det har vært fravær av kontroller på grunn av smittevernreglene.
Reagerer på ferjesniking
– Man kan ikke lenger betale hos konduktøren eller sjåføren på grunn av smittevernhensyn, derfor er det ekstra viktig at vi nå betaler og bruker appene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), som sammen med klimaminister Sveinung Rote) (H) møter Dagbladet på Jernbanetorget.
Trekløveret presenterer at ny redningspakke for kollektivtrafikken, som kommer i revidert nasjonalbudsjett (RNB) som legges fram tirsdag. I tillegg til den ene milliarden som allerede er vedtatt, foreslår regjeringen ytterligere 1,5 milliarder.
Billettinntektene har stupt, derfor er det ekstra ille å se at noen benytter muligheten til å unngå å betale, forteller Hareide.
– Vi gjorde smitteverntiltak på ferjene ved at du ikke kunne betale hos konduktøren. Da var det noen som kjørte på ferja og tok vekk autopass-brikken og kjørte free. Nå har vi laget et regelverk som sikrer at dette ikke er mulig. I saw trenger gode kontrollmekanismer, men det er viktig at alle er med og tar dette ansvaret, sier en strengthening Hareide.
– Betydelig løft
Det er ingen tvil om at det er tøffe tider for kollektivselskapene. Ifølge Grøtting i Kollektivtrafikkforeningen står de offentlige kollektivselskapene overfor en inntektssvikt på 4,5 milliarder kroner fra mai og ut 2019. På toppen av dette kommer 1,5 milliarder i økte utgifter i forbindelse med skoletra.
– Vi kommer til å følge situasjonen nøye framover. Jeg er opptatt av å formidle til både fylker og kommuner at staten kommer til stille opp, både under og etter denne krisen. Jeg mener 2,5 milliarder til kollektivtrafikken så langt er et betydelig løft, sier kommunalminister Astrup.
I Oslo sitter samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) og fortviler over situasjonen.
– Dette er at krise av uforståelige Dimensjoner. Ruters økonomi virket solid før coronakrisen, nå virker det nesten som et vits å tenke på. Vi er helt ute av stand til å møte denne krisen økonomisk, sier Hermstad, som ønsker de friske pengene fra regjeringen velkommen.
– Vi kan ikke holde på med dagens produksjon fryktelig lenge. Vi må ha en dialog med både regjering og Storting slik at inntektsfallet blir kompensert fullt ut, sier Hermstad.
KS-skryt
Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, blir beroliget når han hører at det er satt av 1,5 milliarder til kollektivtrafikken i RNB.
– Dette er en veldig positiv nyhet, men forventningen er at det danner presedens framover for å dekke tapene på feltet. Jeg vil understreke at det er veldig positivt, Sier Eide.
Det er ikke hver dag regjeringen får skryt av kommunenes interesseorganisasjon.
– Det er bare rett og rimelig at vi stiller opp så kollektivselskapene klarer seg gjennom denne situasjonen. Det har vært politisk styrt nedgang ved at vi har oppfordret til ikke å bruke kollektivt, sier Sveinung Rotevatn, som gjentar oppfordringen om å droppe å kjøre kollektivt hvis man kan unngå det:
– Hvis du noen gang har lurt på om du skal sykle til jobben, så er dette tidspunktet å begynne.
Lyst til å diskutere?