[ad_1]
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Doğan, Covid-19 pandemisi sürecinde bulaş riskinin önlenmesi amacıyla geçici süre ile kapatılan işletmelerden birinin de kuaförler olduğunu anımsattı.
“SAÇ BOYALARI DERİ REAKSİYONUNA NEDEN OLABİLİYOR”
Sosyal izolasyon döneminde evde yapılan kozmetik uygulama sıklığına işaret eden Doğan, özellikle saç boyama işlemlerine olan ilginin yoğunlaştığını belirtti.
Doğan, “Evde uygulanıldığı durumlarda da saç boyaları içerisinde yer alan tahriş edition sees bazen of alerjen özellikteki Istenmeyen Maddeler Deri reaksiyonlarına olabilir neden. Bu durumda SACLI deride şiddetli kaşıntı, Yara benzeri sulu Deri lezyonları, bazen Cok şiddetli reaksiyonlar oluştuğunda yüzde meydana şişlik gelebilir. Bu dönemde, deri sağlığının korunması wavesı enfeksiyonların önlenmesi açısından önem taşımaktadır “uyarısında bulundu.
Alerjen özelliği bulunan parafenilendiamin maddesinin saç boyalarında yer aldığı bilgisini paylaşan Doğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu maddenin yanlışlıkla ağızdan alındığı ev kazası gibi durumlarda Deri see tırnaklarda ile morarma ortaya Cikan sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle bu uygulamalar tür sırasında ilgili maddelerin kimyasal özellikleri göz Ardi edilmemeli. İlk defa yapılacak uygulamalardan bu dönemde kaçınılmalı, uygulamalar yönergesi uygulanmalı dikkatle, bu Maddeler evde özellikle küçük çocukların erişiminden uzak tutulmalı. “
“PROTEZ TIRNAKTAN KAÇINILMALI”
In Sik uygulanan Kozmetik uygulamalar arasında ojelerin yer aldığını belirten Doğan, “Kovid-19 pandemisi nedeni ile the hijyeni in Önemli konu. Bu dönemde, temizlemesi olabilecek zor kolay Bulás olup temizlenmesi unutulabilecek her Turlu saat, yüzük, bileklik, takı, yapıştırılmış protez tırnak gibi aksesuardan kaçınılmalı “değerlendirmesinde bulundu.
“TIRNAKLAR KISA KESİLMELİ”
Doğan, şunları kaydetti:
“Tırnak bakımı da oldukça Önemli. Uzun tırnaklar, the hijyeninin tam olarak sağlanmamasına neden olabileceğinden kısa kesilmeli. Kesin bir Tıbbi olmamakla yasak birlikte yapıştırmalı protez tırnakların tam olarak temizlenemeyebileceği veya tırnak üzerinde Kalin Yoğun bir tabaka oluşturacak şekilde bulunan oje tabakasının kopup parçalanarak, yüzey bütünlüğünü bozarak the hijyenini engelleyebileceği akılda tutulmalı. Bu süreçte, bu tür uygulamalardan kaçınılmalı. “
Ellerin sık sık sıvı sabun ve ılık su ile avuç içleri, el sırtı, parmak araları, parmak sırtları ve parmak uçlarını, tırnak kenar ve uçları ovuşturularak in az 20 saniye yıkanmasi gere “san san ethanol veya yüzde 70’lik isopropanol içeren dezenfektan ile eller dezenfekte edilmeli “dedi.
“TEMİZLENMESİ ZOR MAKYAJ YAPILMAMALI”
Bu dönemde makyaj yapılmasına ilişkin olarak da bilgi veren Doğan, şöyle konuştu:
“Gün içerisinde eller, rutin olarak oldukça sik bir şekilde yuze, Agiza, buruna, götürülmektedir GÖZE. Salgın döneminde bu alışkanlığı engellemek oldukça ONEm taşıyor. Bu nedenle Maske Takmak bir miktar mekanik meydana bariyer getirerek kendimizi enfekte etmemizi engelleyebilir, ellerimizi yüzümüze götürmememiz gerektiğini hatırlatabilir.
Cilde, yüze uygulanan herhangi bir krem veya makyaj virüsün yapışmasına engel olmaz. Bu süreçte, temizlenmesi zor makyaj malzemelerinin uygulanmasından kaçınılmalı. “
Doğan, her yıkama sonrası ellerin kağıt havlu ile kurulandıktan sonra halen nemli iken nemlendirici uygulanması gerektiğini belirterek, “Ellerin sık yıkanmasin drene djurkei djnemur el kremi
Cilt temizliği kaynar su sıcaklığında olmamalı. Bu tür uygulamalarla cilt kolaylıkla tahriş olur, hatta yanıklar meydana gelebilir. Deri bariyerinin bu şekilde bozulması enfeksiyon bakımından daha tehlikeli sonuçlara neden olabilir. They determine, etkili bir temizleyici sabunla yapılan in az 20 saniyelik uygun temizlik, the ve yüz temizliği için yeterli “diye konuştu.