Ekonomide alarm zilleri çalıyor … Merkez Bankası’nın rezervleri eridi mi



[ad_1]

Dolar yükselişini sürdürürken, ekonomi çevreleri Merkez Bankası’nın döviz rezervini tartışıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, rezervlerin eridiğini belirterek “Artık bizim kasamızda uluslararası ödemelerde kullanacağımız bir döviz kalmadığı gibi de kısa vadede 20 milyarum

Dolar / TL kuru salı gününe 7.04 seviyesinde başladı. Cuma günü 7’yi aşan kur, dün tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası yükselişini sürdürerek 7.05 ile 13 Ağustos 2018’den beri in yüksek gün içi seviyeye çıkmıştı.

Kur bugün de günlük yüzde 0.25’in üzerinde değer kazanarak 7.07 seviyesinin üzerine yükseldi. Kur, 13 August 2018’of 7.24 ile rekor kırmıştı.

Bloomberg HT’nin haberine göre küresel çapta dolar talebi son dönemde Türk Lirası ve birçok gelişen ülke for birimine baskı yapmaya devam ediyor. Bugün çoğu for birimi dollar karşısında yatay seyrederken Güney Afrika Randı ve Meksika Pesosu dolara karşı yükselişte.

TL YILBAŞINDAN BERİ YÜZDE 15 DEĞER KAYBETTİ

Korona virüs salgınının piyasalarda yarattığı endişe ile ekonominin hem üretim hem tüketim bacağında yaşanan aksaklıklar, çoğu para biriminde baskı yaratıyor.

Bu yılın başından beri TL, dolara karşı yüzde 15 değer kaybetti. Diğer gelişmekte olan kimi for birimlerinde% 25’i aşan kayıplar yaşanıyor. Bazı for birimleri ise TL’den daha iyi bir performans gösteriyor.

Analistlere göre bu farkta kamunun artan döviz arzı ve petrol fiyatlarındaki düşüş belirleyici. Türkiye’deki verilere baktığımız zaman dün gelen imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) verisi, koronavirüs salgınını durdurmak için alınan önlemler nedeniyle nisanda tarihinin in sert düşüş 11 yılın in düşük seviyesi olan 33,4’e indi.

Endeks küresel finansal krizin in ağır etkilerinin hissedildiği Ocak 2009’da 32.9, Şubat 2009’da 33.4 değerini almıştı.

Fabrikaların korona virüs nedeniyle kapatılması sonucu imalat ve yeni siparişler endeksleri nisanda sırasıyla 16.9 ve 17.8’e gerileyerek endeks tarihinin in düşük değerini aldı. İmalatçıların satın alma faaliyetlerindeki zayıflama, korona virüs salgınının tedarik zincirlerinde yarattığı tahribatı gözler önüne serdi.

Siparişlerin teslim süresi anket tarihinin in uzun değerini alırken imalatçılar bazı tedarikçilerin kapanması nedeniyle ham madde ve lojistikte zorluk çektiklerini ifade ettiler.

Nisan ayı enflasyon verisi ise yıllık olarak% 10.94 geldi.

TAHVİL GETİRİLERİNDE DÜŞÜŞ

BDDK’nın bankaları daha çok kredi vermeye, tahvil alımına gitmeye ya da TCMB ile swap yapmaya yönelten kararı sonrası TL cinsi tahvil getirilerinde sert düşüşler görülüyor, Hazine eurobondlarına da ilgit.

Gösterge 2 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta% 8,71’e kadar geriledi. Bu tahvilde iki hafta önce getiri% 12’nin üzerindeydi. BDDK kararından beri bileşik getiri 360 puan düştü.

5df6760f67b0a91850c20bce.jpg

TCMB’NİN REZERVLERİNDE ERİME

Kimi uzmanlar ve analystler dolar / TL kurunun geçen hafta 7’nin üzerine çıkmasında, TCMB’nin rezervlerinde görülen erimenin yol açtığı endişenin rol oynadığını düşünüyor.

Uzun zamandır piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kurun 7 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemek için rezervlerini erittiği yönünde haberler var. Reuters have ajansı, TCMB rezervlerinin endişe verici boyutlara indiğini aktardı.

Türkiye’nin Virüs korona salgınına Yanit olarak mart ayının ortasından bu yana 5 milyar dollar rekor ile düzeyde devlet Tahvili satın aldığını belirten Reuters AYNI zamanda Merkez Bankası’nın kurun 7 seviyesinin üzerine çıkmaması için nisan ayının ortasından beri swap yöntemiyle see kamu aracılığıyla bankaları yabancı for rezervlerini erittiğini öne sürdü.

Reuters, işlemcilerin hesaplarına göre kamu bankalarının bu yıl 32 milyar dolar döviz sattığını ve bunun 2020’nin henüz ilk dört ayı geçmiş olmasına rağmen geçen yıl piyasaya yapılan müdahalelerin.

“REZERVLER EKSİYE DÜŞTÜ” İDDİALARI

Kimi işlemcilerin hesaplamaları ise TCMB’nin net rezervlerinin eksiye düştüğünü öne sürüyor.

Reuters’in görüştüğü ve isminin kullanılmasını istemeyen işlemciler, kurun 7 seviyesinin üzerine çıkmasının bugüne kadar kamu bankalarının döviz satışları ile sağlandığını söyledi. Ancak işlemciler, bu satışların sürdürülemeyecek olmasının TL üzerinde satış baskısı yarattığını tell him getirdi.

thumbs-b-c-9d8910782aee9de70561a959aaf2d64b.jpg 670″

Bir işlemci kendi hesaplamalarına göre TCMB’nin net rezervlerinin eksi 2 milyar dolara düştüğünü öne sürerek, “hiçbir ülkenin böylesine bir rezerv kaybını kaldıramayacağını” say getird

Bu durumun in çok Türkiye’nin bu yıl ödemek durumunda olduğu 170 milyar dolar döviz borcuna olumsuz yansıyacağı düşünülüyor.

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities, geçen hafta yayımladığı raporunda bu hızla giderse TCMB’nin temmuz ayı itibarıyla rezervlerini eritebileceğini kaleme belirtti.

Bloomberg HT televizyonu genel yayın yönetmeni ekonomist Gökhan Şen, konuyla ilgili Habertürk gazetesine yazdığı makalede rezervler ve kur arasındaki ilişkiyi şu şekilde açıklıyor:

“Kimileri belirsiz ortamda farklı sebeplerle kurunun eridiğini görüyor. Ülkemiz burada örneğin. Belirsizlik içinde rezervler satılıyor ve bu sefer de rezervler düşük olduğu için kur değer kaybed.

TCMB BAŞKANI: ENDİŞE EDİLECEK BİR ŞEY YOK

TCMB Başkanı Murat Uysal ise geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada rezervlerle ilgili endişe edecek bir durum olmadığını söyledi. Bir gazetecinin Merkez Bankası’nın rezervlerinin eksiye geçtiği yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Uysal şu ​​yanıtı verdi:

“Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Risk iştahı azaldı. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı oldu. Bizim de diğer merkez bankalarında olduğu gibi dalgalanmalar ve rezerv seviyelerinde dalgalan.

İletişimimizde sıklıkla söylediğimiz gibi toplam rezervler üzerinden rezervleri değerlendirmek gerekir. Genel rezerv seviyemizde kısa vadeli yükümlülükler açısından bir sıkıntı olacağını değerlendirmiyoruz. “

“Kur hedefi olmadığını are iki aydaki gelişmelere bakarak izleyebiliriz. Kur seviyesi ile ilgili bir savunma mekanizmamız yok” say Uysal, ayrıca şu açıklamada bulundu:

“Merkez bankalarıyla olan swap görüşmelerimizin devam ettiğini belirtmiştim. Bu daha da güçlendirme yönünde dönemde çalışmalarımız devam Ediyor. Daha fazla Merkez Sayeda bankasıyla swap Hatti kurulmasıyla ilgili süreç devam Ediyor. Rezervlerdeki dalgalanmanın geçici olduğunu söyleyebilirim. Kurlar üzerindeki Baskı giderek azalacaktır.”

CHP’Lİ ERDOĞDU: REZERV EKSİ 20 MİLYAR DOLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, kendi Youtube kanalında yaptığı yayında, Türkiye’nin ekonomi tablosu konusunda uyardı.

exljhumvcai2hj0.png

[ad_2]