[ad_1]
Sigara içenlerde koronavirüse yakalanma durumunda hastalık çok daha ağır seyretse de Fransa’da yapılan bir araştırma, sigara içenlerin ‘nikotin’ sebebiyle hastalığa yakalanma oranının daha az olduğuna. Bilim insanları, Fransa’da yapılan araştırmayı tartışıyor
Fransa’da yapılan bir araştırma, nikotinin Covid-19’un vücuda yapışmasını engellediğini ve sigara içenlerin virüse karşı daha iyi korunduğunu işaret ediyor. Ancak diğer araştırmacılar aynı fikirde değil.
COVID-19 kapsamında risk grubunda bulunanlar arasında sigara içenler de var. Çin Tıp Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, sigara içenlerin Covid-19 sürecini zor ve uzun sürede geçirdiğini belirtirken, ölüm riskinin by arttığını gösteriyor.
Buna karşın Fransa’daki Pasteur Jean-Pierre Changeaux Enstitüsü’nde araştırma yürüten nörobiyologlar ise, Covid-19’un yol açtığı enfeksiyonların nikotin bantları ile engellenebileceğini düşünüyorlar. Diğer bir deyişle araştırmanın iddiası, sigara içenler hastalığa yakalanınca daha ağır geçirse de onların hastalığa yakalanma oranı daha az.
Ulaştıkları sonuçların Çin’de yapılan araştırmaya uymadığını belirten Fransız araştırmacılar, kayıt altına aldıkları Covid-19 hastaları arasında sigara içen oranının oldukça düşüük
500 COVID-19 hastası ile yapılan bu araştırmada, 150 kişinin hafif rahatsızlıklara sahip olduğu ve geri kalan 350 kişinin hastanede yattığı ifade ediliyor. Araştırmayı yürüten iç hastalıkları uzmanı Zahir Amoura, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada verileri toplanan hastaların sadece yüzde 5’inin sigara içtiğini söylüyor. Dolayısıyla yaş ve cinsiyet dağılımlarını da hesaba katarak toplumda sigara içenlerin genel oranına bakıldığında, sigara içen COVID-19 hastalarının genele oranla yüzde 80 daha az olduğu görül.
Benzer bir sonuç, daha önce İtalya’da Giuseppe Lippi ve ekibinin yaptığı başka bir araştırmada da yer alıyor. Avrupa İç Hastalıkları Dergisi’nde yayımlanan bu araştırmanın sonuçları, sigara içenlerin içmeyenlere oranla bu hastalığa daha az yakalandığını gösteriyor.
DENEME YAPILACAK
Fransız araştırmacılar, vücudun enfeksiyona karşı mücadelesinde nikotinin işe yarayabileceğine dair hipotezi insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyor.
Reuters ajansında yer alan habere göre, deneme sürecinde bir grup sağlık çalışanı ve hastaya nikotin bandı takılırken ikinci gruba plasebo bant uygulanacak. Ardından iki grubun virüse ne şekilde tepki verdiği karşılaştırılacak.
KORUMAYI SAĞLAYAN MADDE NİKOTİN Mİ?
Fransa’da yapılan araştırma, nikotinin COVID-19’a karşı koruma sağladığını varsayıyor. College de France’da öğretim üyeliği yapan Changeux, bu hipotezi “Nikotin, COVID-19 tarafından kullanılan hücre reseptörlerine [ACE2] yapışarak oraya virüsün yerleşmesini önlüyor ”diyerek açıklıyor.
Araştırmada, nikotin sayesinde hücrelerin içine COVID-19’un girmesinin engellendiği ve canlılarda yayılmasının önlendiği sonucuna varılıyor. Bu hypotez, Paris’teki La Pitie-Salpetriere Hastanesi’nde şu anda araştırılıyor.
ACE-2 RESEPTÖRLERİ NE İŞE YARIYOR?
Bilim insanları arasında, ACE2 reseptörlerinin bloke edici etkisine dair ortak bir görüş yok.
Virginia-Fairfax’te ABD’s çalışan James L. Olds ve Nadine Kabbani, bu konuda farklı görüşe sahip iki nörolog. 18 Mart’ta FEBS Dergisi’nde sonuçları açıklanan araştırmaları, nikotinin hücre reseptörlerini olumsuz bir şekilde tetikleyebileceğini ortaya koyuyor.
Dolayısıyla, nikotin sayesinde COVID-19’in hücrelere temaının daha kolay olabileceğinden şüphelenen bilim insanları da var. Bu durum, özellikle sigara içenlerin neden bu hastalığı daha zor geçirdiğini açıklıyor olabilir.
SİGARA İÇMEK ÇÖZÜM DEĞİL
Hangi tarafın haklı olduğununu, ileride yapılacak araştırmalar gösterecek. Ancak her doktor, tütün kullanmanın Covid-19 kapsamında risk oluşturduğu konusunda hemfikir.
Covid-19’a önceden zarar görmüş akciğerleri daha fazla etkilediği biliniyor. Bu sebeple, uzmanlar seguirrayı mümkün olduğunca çabuk bırakmak konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Sigara içmek vücutta kanser oluşumunu hızlandıran başka maddelerin alınmasına da sebep oluyor. Sigarayı bırakmak için kullanılan ve doğrudan nikotin alımını sağlayan nikotin bantları belki çözüm olabilir, ancak hala nikotin bantları ve bunların farklı dozajlarının etkileri konusunda yenilama testi
Fransa’da varılan sonuçların doğru çıkması durumunda ise, nikotin Covid-19 hastalarıyla themes etmiş veya andüksek risk grubunda bulunan kiunilerı korunmasını sağlayabilir. Yine de, nikotinin bir zehir olduğunu unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla güvenli olduğunu söylemek kesinlikle mümkün değil. Sigara içen bir kişi, her içmede 1 ile 3 miligram arasında nikotin alıyor. Her Sigarada ise toplam 12 milligram nikotin bulunuyor.
DSÖ: RİSK DAHA YÜKSEK
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre ise sigara içenlerin enfeksiyon kapma riski daha yüksek. DSÖ, “Sigara içme eylemi, ellerin (enfekte olmuş eller) doubklar ile temasta olması demek bu da virüsün elden ağza taşınması ihtimalini yükseltiyor” diyor. DSÖ aynı zamanda, sigara içenlerde hastalığın daha ağır seyrettiğine vurgu yapıyor.
Avrupa Hastalıkları Kontrol Merkezi’nin (ECDC) mart ayındaki bir bildirisinde sigara içenlerin Covid-19’a karşı ‘riskli gruptan’ oldukları uyarısı yapıldı.
İngiltere’den Ulusal Sağlık Sistemi Vakfı tarafından yapılan açıklamada da sigara içenlerin Covid-19 hastalığına karşı risk grubu içinde oldukları belirtildi.
Fransa Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise sigara içenlerin virüse yakalanma oranının daha yüksek olmadığı, ancak bu kişııırııırıııııııııııı sor
FRANSA NİKOTİN BANTLARININ SATIŞINA SINIRLAMA GETİRDİ
Fransa’da, nikotin maddesi ile Covid-19 arasındaki bağlantıya yönelik araştırmanın manşetlere taşınmasının ardından, bu ürünün satışına sınırlama getirildi.
Düzenlemeye göre eczaneler, karantinanın kaldırılması planlanan 11 Mayıs’a kadar nikotin bağımlılığına karşı kullanılan bant, sakız ve pastil gibi ürünlerden sadece 1 aylık ihtiyacı karşı
Söz konusu ürünlerin internet üzerinden satışı ise tamamen askıya alındı.
Fransız hükümeti, nikotin ile ilgili yürütülen bir araştırmanın basına yansımasının ardından doğabilecek sorunların engellenmesini, kısıtlama kararına gerekçe gösterdi. Stok yapılmasının önlenmesi ve Sigarayı bırakmak isteyenlere bu ürünlerin temin edilebilmesinin de istendiği belirtildi.
NİKOTİNİN FAYDADAN ÇOK ZARARI MI VAR?
Bilim insanları, nikotinin vücuda olumlu etkisinin olabileceğini daha önce de düşünmüştü. Örneğin, Parkinson’s ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde nikotin ve benzeri maddelerin etkisine dair araştırmalar bulunuyor. Bunama gibi ciddi hastalıklara sahip kişilerde ise, nikotinin yararlı olabileceği anlaşıldı.
Ancak bu araştırmalardan herkesin bir an önce nikotin kullanması gerektiği anlamını çıkarmak mümkün değil.
Kaynak: DW Türkçe, Euronews, BBC
Az önce okuduğunuz haber, bağımsız bir medya organı tarafından size sunuldu.
Bağımsız gazetecilik; sermayeye karşı halkı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, savaşlara karşı barışı, piyasacılığa karşı temel hakları, talana karşıııurıkırıkıııııııııııııııııııııııı,
Siz de gerçeğin sesini yükseltmek adına sorumluluk almak istiyorsanız, sadece birkaç dakikanızı ayırarak BirGün’e fertilizes olabilir go ‘# BirGünBenim’Diyebilirsiniz.
Dimdiden sonsuz teşekkürler…
BirGün bizim; hepimizin.