Trump trapper opp mot Kina – antyder global handelskrig



[ad_1]

– In ny handelskrig vil forverre dagens dårlige økonomi og legge ytterligere sten til byrden, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Kari Due-Andresen.

Kari Due-Andresen.
                          (Photo: Johnny Vaet Nordskog)

Må dumpe Kina-aksjer

Det er Trumps lenge foretrukne tv-kanal Fox som nå opplyser at presidentn har gitt ordre om å dumpe Kina-aksjer. Fox Business har fått tilgang til dokumenter som viser at Trump har gitt instrukser om at det føderale pensjonsfondet Thrift Savings Plan, et pensjonsfond for tidligere statsansatte, om å kvitte seg med aksjene fondet har i kinesiske selskaper. Det skal dreie seg om aksjer verdt vel fire milliarder dollar, eller godt over 40 milliarder kroner.

I et brev fra Trumps fremste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, og nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien, får arbeidsminister Eugene Scalia klar beskjed om at Det hvite hus ikke vil at fondet skal eie aksjer i kinesiske sels.

Begrunnelsen fra Det hvite hus for ikke å eie kinesiske aksjer er saftig kost:

  • Betydelig og unødvendig økonomisk risiko.
  • Trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.
  • Humanitære bekymringer og undertrykking av minoriteter.
  • Brudd mot amerikanske sanksjonslover.
  • Bidrar til Kinas militære opprustning.

Truer med global handelskrig

I brevet heter det også at det er upassende for pensjonsfondet å investere i kinesiske aksjer fordi globale sanksjoner mot Kina nå er på trappene på grunn av Kinas håndtering av koronaviruset etter at det først ble oppdaget i Wuhan.

Brevet fastslår at Kinas forhold til resten av verden er usikkert, og mulighetene for sanksjoner mot Kina for landets håndtering av koronaviruset.

Senest tirsdag morgen kommer Trump med et nytt angrep på Kina på Twitter. Han forsøker samtidig å glatte over at han på en pressekonferanse sent mandag kveld angrep den amerikanske journalisten Weijia Jiang fra CBS News, av mange oppfattet fordi hun har asiatisk bakgrunn.

Weijia Jiang, journalist and CBS News.

Weijia Jiang, journalist and CBS News.
                          (Photo: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix)

Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo har ved flere anledninger utpekt et laboratorium i Wuhan som arnestedet for viruset, og mer enn antydet at det er menneskelaget og muligens spredt med hensikt. Amerikansk etterretning har gått meget langt i å avvise dette.

– Jeg tror det blir meget vanskelig for USA å få med seg Europa eller andre på sanksjoner mot Kina, med mindre man legger frem helt klare beviser, sier Due-Andresen.

Hun mener Trumps stadige utfall mot Kina har mest å gjøre med valget 3. november.

– I saw being at Trump kaster seg på enhver anledning til å angripe Kina, gjerne med vikarierende argumenter. Dette har nok mest å gjøre med at Trump vil skaffe seg in gevinst før valget, sier Due-Andresen.

Men hun sier det bak denne kortsiktige vurderingen ligger en frykt og oppfatning blant amerikanerne om at Kina truer USAs hegemoni, både økonomisk, politisk, militært og teknologisk.

Kina legger seg ikke flat

Parallelt med presidentns angrep på Kina kjører nå Trump nå en massiv kampanje mot utfordrer Joe Biden, som av Trump beskrives som Kina-vennlig og i lommen på Beijing.

Trump har fra omtrent første dag som president angrepet Kina, og han startet at handelskrig som rystet markedene i mange måneder.

Kina på sin side har forsøkt at motsatt tilnærming med snakk om multilaterale og brede politiske løsninger, for å fremstå som at motvekt til Trump og vinne venner i Europa.

– Dette setter utvilsomt USAs allierte i Europa, inkludert Norge, i en lojalitetsskvis, sier Due-Andresen.

Hun viser blant annet til striden om 5G-teknologi fra kinesiske Huawei, som flere vestlige land har boikottet etter press fra USA. Selv om Huaweis løsninger sannsynligvis er både bedre og billigere enn konkurrentenes.

Mandag kveld skrev statlige kinesiske medier at Kina vil revurdere den delvise handelsavtalen som endelig kom i stand med USA. Trumps æreskjelling av Kina i forbindelse med koronakrisen skal være sterkt medvirkende til kinesernes misnøye.

Kina har gått med på å kjøpe varer og tjenester fra USA for minst 200 milliarder dollar, mens USA skal trappe ned tollen på kinesiske varer. Vedvarende amerikanske angrep på Kinas handlemåte i forbindelse med koronaviruspandemien har imidlertid ført useful en «tsunami av sinne» på kinesisk side, ifølge den statskontrollerte warn Global Times.

Due-Andresen sier straffetoll er et sterkere våpen for USA enn Kina, rett og slett fordi USA importerer mye mer fra Kina enn omvendt. Kinas lederskap har på sin side ikke et presidentvalg til høsten å bekymre seg over, slik som Trump.

Kina er også den desidert største eieren av amerikanske statspapirer, deriblant amerikanske statsobligasjoner. Skulle Kina bestemme seg for å dumpe amerikansk statsgjeld kan det påføre amerikansk økonomi nok et sjokk.

– Kina og USA er så sammenvevde økonomisk. Skulle Kina dumpe amerikanske statsobligasjoner ville det skade dem selv, og det finnes heller ikke så mange andre gode investeringsalternativer. Men Kina har fordelen med at de kan være mer langsiktige enn USA, sier Due-Andresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og / eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår her.



[ad_2]