Varga Mihály értékelte a friss GDP-adatot



[ad_1]

Ahogyan azt cikkünkben írtuk, az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2% -kal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel ezelőtt. A szám jelentős mérséklődést jelent a tavaly év végi 4.4% -ról, mutatva, hogy a koronavírus-válság – bár csak az időszak legvégét érintette igazán – alaposan visszavetette a magyar gazdaságot. Negyedéves alapon mar zsugorodott to gazdaság, 0.4% -kal. Erre utoljára négy éve volt példa.

Az adat kapcsán a pénzügyminiszter a közleményében azt emelte ki, hogy a magyar gazdaság lendületes növekedéssel fordult rá az idei évre, azonban a koronavírus-járvány alapjaiban írta felül a gazdaság A válság áprilisban tetőzhet a magyar gazdaságban, az év második felében mar élénkülés következhet, így to 2020-as 3 százalékos visszaesés után 2021-ben mar 4.8 százalék lehet a növekedés.

Varga Mihály idézi a KSH közleményét, miszerint a járvány elleni védekezés, az ellátási láncok szakadása és a kereslet visszaessese a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlenül hatott. Az Évet jól kezdő ipar termelése to gyárleállások eredményeként stagnálhatott, az építőipar kibocsátása szintén változatlan maradhatott to Turizmus to szállítás, valamint to kultúra és szabadidős szolgáltatások teljesítménye azonban jelentősen visszaesett to hatására járvány. (To KSH közleménye végül egy kicsivel jobb ipari teljesítményt sugall, from erről részleteket csak to masodik adatközléskor tudhatunk meg.) a kiskereskedelmi forgalom átmeneti megugrása is szerepet játszott.

Varga Mihály hangsúlyozta: az áprilisi mélypont után megkezdődhet a gazdaság talpra állása. Ezt a várakozást erősíti, hogy számos uniós tagállam több lépésben elkezdte feloldani korlátozó intézkedéseit, emellett a magyarországi nagyobb járműgyártók is újraindították termelés Varga szerint a gazdaságvédelmi intézkedések növekedési hozzájárulása elérheti at 3.7 százalékpontot, így a magyar gazdaság elkerülheti at 2008-2009-es pénzügyi válság során megélt mély recessziót.



[ad_2]