A szervezet elnöke szerint a jövő nyárig biztosan nem szűnnek meg teljesen a korlátozások a fürdőkben.

Koronavírus-világjárvány

Már meghaladja a négymilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, közel háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése marr több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Május első teljes hetében nyithattak újra a fürdők vidéken, sokan pedig a hétvégén marr ki is próbálták, milyen a járvány idején fürdőzni. A hévízi polgármester beszámolója szerint az ottani gyógytóban több százan fürödtek. Annak ellenére, hogy a pontos és részletes, minden fürdőre kötelező érvényű üzemeltetési feltételek akkor még nem érkeztek meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

A Magyar Fürdőszövetség elnöke erről azt mondta szerdán az MTI-nek, hogy

tudomásuk szerint négy-öt fürdő nyitott mar ki az előző hétvégén a részletszabályok ismerete nélkül. Az elnök ezt felelőtlenségnek nevezte.

A szövetség korábbi közleményében is arról írt, hogy a május végi nyitás lehet a reális.

Boros László Attila elmondása szerint mostanra marr ismertek a szabályok, a legtöbb fürdő mégsem siet a nyitással: a többségük pünkösdre időzíti, sok nagyobb fürdő pedig még annál is későbbé

Az elnök úgy véli, hogy meg a pünkösdi nyitást is tesztüzemnek tekinteni kell, és a figyelmet felhívta arra, hogy az Egészségügyi előírások, járványügyi óvintézkedések miatt fajlagosan megnőnek az üzemeltetési költségek, többletmunkaerőt, eszközvásárlást igényelnek.

Ismertette a legfontosabb előírásokat is. Új szabály egyebek mellett az, hogy a felére korlátozódik az egy-egy fürdőáltal fogadható vendéglétszám, így minden intézmény nagyjából a normál kapacitásának, befogadóképességének aelék

Az előírás szerint egy főre 4 négyzetmether vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a szabadtéri zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert.

A szolgáltatások közül kizárólag a szabadtéri medencék nyithatnak meg.

Ahol működik, a sorban állás elkerülése érdekében online jegyvásárlást javasolnak. A fürdők pénztárainál felfestéssel kell jelölni a betartandó távolságot, és a lehető legtöbb pénztár megnyitására törekednek a várakozás elkerülése érdekében.

A pénztárosoknak kesztyűt, szájmaszkot vagy plexi védőfalat biztosítanak majd, a vendégeknek pedig a beléptetésnél kézfertőtlenítőt – sorolta. A belső vendégforgalmi részeken rendszeres fertőtlenítő takarítást végeznek, a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, vizesblokkokat oránkent takarítják, fertőtlenítik. Az élményelemek közül üzemelhetnek a csúszdák, és azok, amelyek nem járnak vízfelszín feletti hatással, légbefúvással, például a zuhatagok, nyakzuhanyok nem működhetnek. Az örvények, sodrófolyosók működhetnek.

A gőz-, is szaunalétesítményeket nem lehet megnyitni – mondta. A gyógyvizes medencék és termál medencék sem nyithatnak meg, azok azonban igen, amelyeknek engedélyezett fertőtlenítőszer-adagolása van.

Azt meglepetésnek nevezte Boros, hogy engedélyezték a fürdőkben az aeroszolképződéssel nem járó egészségügyi szolgáltatások az eljárásrend betartásával. A fürdőgyógyászati ​​kezelésekhez nem kell vírusteszt, ám a szakorvosi vizsgálat és a kezelés is csak előzetes bejelentéssel történhet.

A játszóterek is megnyithatnak a strandokon, gyermekanimációt these supports foglalkozásokat azonban nem lehet tartani.

A fürdőbe készülőknek azt javasolta az elnök, hogy tájékozódjanak előzetesen az adott fürdő napi kapacitásáról, akár telefonon. Arról pedig, hogy mire számíthatnak a fürdővendégek a jövőben, azt mondta:

to jövő nyárig biztosan nem lehet számítani to korlátozások teljes feloldására.



A koronavírus korunk legnagyobb krízise, ​​melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból was worth tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, ​​melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból was worth tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.


hvg.hu
Vállalkozás

A fürdők zömét költségvetési szervezet cége, vagy maga a szervezet működteti, miközben piaci szereplőkkel versenyeznek. Pont ezért maradtak ki a mentőcsomagból. Ráadásul to mostanra leapasztott önkormányzatok pénzét emésztik.