Index – Külföld – A kormányfők mindig, a miniszterek csak meghívásra szólalhatnak fel az EP-ben



[ad_1]

Az Európai Parlament a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett egy világjárvány közepén – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek kedden. Mint arról beszámoltunk, az EP szerdán újra meg fogja vitatni a magyar koronavírus-törvényt és a jogállamiság helyzetét a zöld frakció kezdeményezésére.

A videós bejelentkezések segítségével megtartott plenáris ülésen a magyar miniszter is fel szeretett volna személyesen vagy online szólalni, ezt azonban az EP elnöke, David Sassoli hivatalos levélben elutasította, tájé-tájé Ezzel a miniszter szerint az EP a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet veszi semmibe, mert nem teszi lehetővé a magyar kormányzat számára, hogy elmondja a saját álláspontját a vitában.

Az EP go to belső eljárási szabályokra hivatkozva űz csúfot a jogállamiságról egy éppen a jogállamiságról szóló vitán

– írta Varga.

Az Európai Parlament a tagállami kormányoktól függetlenül működő demokratikus intézmény, semmilyen kötelezettsége sincs arra, hogy minisztereket vagy kormányfőket megszólaltasson egy-egy kédésben. Az EUrologus információi szerint az EP-képviselők, az Európai Bizottság vagy az EU soros elnökségének tagja szólalhat fel a plenáris ülésen a szabályok szerint. Of

Tiszteletből az allam- és kormányfőknek is mindig megadják a lehetőségét, ha az állami vezetők jelzik, hogy szeretnének az ügyhöz hozzászólni.

Ennél alacsonyabb szint, tehát miniszter vagy allamtitkár esetében az EP elnökének döntésétől függ a részvétel. Ugyanakkor to kormánypártok EP-képviselői minden alkalommal szót kaphatnak, mint például a szerdai plenárison is kiállhatnak majd a fideszes EP-képviselők a magyar kormány álláspontja mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években többször is felszólalt az EP plenáris ülésén. Legutóbb 2018 szeptemberében, a hetes cikk szerinti eljárást megindító Sargentini-jelentés elfgatadása előtti vitán, de beszélt például 2015-ben a menekültügyről is a halálbüntetésről vagy 2012-ben az alkotmányldos

Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett például az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) szakbizottság meghallgatásán 2017 decemberében, majd 2018 áprilisában is. Az EUrologus úgy tudja, 2017-ben a magyar kormány álláspontját képviselő szakértői csoport részeként kapott a miniszter meghívást, fél évvel később pedig ő jelezte, hogy szeretne felszólalk, amitág szeretne

Varga Judit kritikájával kapcsolatban megkérdeztük a Sassoli-kabinetet is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Ha ő dönthetne az ügyről, szót adna Vargának a plenáris ülésen Ujhelyi István EP-képviselő, mert hibás gyakorlatnak tartja, hogy egy kormány tagja, aki erre jelentkezik, nem kap leő A miniszter beszélhetne például “to dudálásért vegzált politikusokról, az ellenzéki által polgármesterek irányított Önkormányzatok forrásainak einstandolásáról, az Egészségügyi dolgozók elismerése Helyett sportra, kommunikációra, propagandaplakátokra költött forrásokról Állami” – IRTA az MSZP-s politikus közleményében.



[ad_2]