Az lhreket terjeszt kamuportlok felismersben segt a rendrsg



[ad_1]

A rendrk az lhreket kitall s terjeszt csalkra s a kamuportlokra hvjk fel a figyelmet. gy kezddik a cikkk: “Kattintottl, s most kvncsian olvasol, mert rdekes a cm … s mg most is olvasol, mert izgalmasnak tnik a tma. Tnyleg az! s hidd el, Te is tehetsz az lhrek terjedse ellen! Szval mutatjuk, mit tettek to magyar rendrk azrt, hogy kzsen megprbljuk meglltani to kamuhrek terjedst s terjesztst. “

A koronavrus-jrvny vilgmretv vlsa s a vrus hazai terjedse egyrtelmen felsznre hozta az emberek termszetes ignyt arra, hogy a friss esemnyekrl folyamatosan rtesljenek “

– rjk to Police.hu-n.

Ezt hasznljk ki az lhreket gyrt csalk, akik a kattintsokbl szrmaz hirdetsi bevtelek gyarapodsa, a hamistott vagy hatstalan termkek rustsa, vagy a megosztsok szmnak nvelse rdekben hazugsgokat terjesztenek, azzal, hogy ezeket az lhreket kzzteszik sajt weboldalaikon vagy a kzssgi oldalakon.

Forrs: Police.hu

A Kszenlti Rendrsg Nemzeti Nyomoz Iroda (KR NNI) Kiberbnzs Elleni Fosztlya folyamatosan monitorozza az internetet, s megteszi a szksges intzkedseket.

Eltvolttatjk a kifogsolhat tartalmakat, slyosabb esetben pedig eljrst indtanak.

Hogyan lehet felismerni a kamuportlokat?

A nyomozk az lhrek kvetse sorn megszerzett tapasztalataik felhasznlsval sszelltottak egy javaslatsort, amely segthet felismerni a kamuportlok jellemz sajtossgait. Ezzel mindenki hozzjrulhat a feleltlen megosztsok szmnak cskkentshez s az lhrek tovbbi terjedsnek megelzshez.

Forrs: Origo

To bngszs sorn elnk kerl hrek s tudstsok olvassa sorn mindenekeltt to kvetkezket tartsuk szem eltt:

  1. rtkeljk az oldalt vizulis tartalma alapjn! A kamuportlok vizulis megjelense, szerkezete vagy felptse tbbnyire eltlzott s bosszant, mivel tele vannak olyan sznes hirdetsekkel s kpi tartalmakkal, amelyek egyetlen clja az olvas figyelmnek felkeltse.
  2. Prbljuk meg azonostani to hrcsatornt! Ha korbban nem volt informcink rla, akkor keressnk tovbbi adatokat az oldal megbzhatsgval kapcsolatosan.
  3. A legtbb lhrportl URL svja eltr a megszokottl, vagy olyan com.co, .club, .me vagy .io vgzdse van, amellyel a megbzhat hrportlokra prblnak hasonltani.
  4. Ellenrizzk az About Us / Rlunk szakaszt a megnyitott oldalon. A megbzhat hrforrsok ebben a svban rszletes httrinformcikat tartalmaznak sajt mkdskkel s elrhetsgkkel kapcsolatban.
  5. Fonts to szerz szemlye. Az lhrek mellett gyakran nincs feltntetve a szerz neve, ha mgis, rdemes ellenrizni az alkot szemlyt s korbbi cikkeit is.
  6. Vizsgljuk meg az rott tartalmakat nyelvtanilag s stilisztikailag! A nem hiteles tartalmak szerzi – ellenttben a publicistkkal s jsgrkkal – szakmailag kevsb felkszltek, ezrt a szveg megjelense, formzsa vagy helyesrsa rulkod lehet.
  7. Az lhreket tartalmaz cikkekben gyakran hivatkoznak nvtelen vagy nem ltez forrsokra, ezrt ha lehetsges, ellenrizzk azokat az oldalakat vagy sajttermkeket, amelyeket a szerz forrsknt jellt meg.
  8. Keressnk tovbbi cikkeket a tmban! Ha ilyet nem tallunk, akkor a trtnet hitelessge ktelkedsre adhat okot.
  9. Ne osszunk meg automatikusan semmit! Minden esetben mrlegeljk, hogy a megosztani kvnt cikkek s egyb tartalmak hiteles s megbzhat forrsbl szrmaznak-e!

Vgl pedig, legynk szkeptikusak! Ha egy hr tartalmval kapcsolatban ktsgeink tmadnak, krdezznk csaldtagjainktl, ismerseinktl, olvassuk el a hrhez rkez hozzszlsokat, s mindig keressnk ms forrsokat is!

Folyamatosan ellenrizzk, amit olvasunk!

Az lhrek terjedsnek visszaszortsa rajtunk is mlik, a feleltlen megosztsok megelzse rvn.

Ne feledjk: mindenkinek egyni felelssge, hogy mit oszt meg a kzssgi mdiban, milyen tartalmakat kld tovbb. A vilghln egy rosszindulat vagy meggondolatlan megoszts akr bncselekmnyt is megvalsthat “- rtk.



[ad_2]