Index – Külföld – Online torna, virtuális tárlatvezetés és erkélybuli az EU születésnapján



[ad_1]

A KREATIV karantén szellemében ünnepli to kontinens az Európa-napot: online becomes, videóbeszélgetés, virtualis tárlatvezetés vagy Epp erkélybuli Kozul választhat az, aki Robert Schuman szeretne megemlékezni France külügyminiszter Eppen 70 éve kiadott nyilatkozatáról.

A politikus 1950. május 9-en tett javaslatot arra, hogy a nyugat-európai országok – elsősorban Franciaország és Németország – hangolják össze a szén- és acéltermelésüket. Schuman azzal érvelt, hogy a nehézipari együttműködés hozhat majd békét és gazdasági fejlődést Európa számára. A felhívás hatalmas gesztus volt Németország felé öt évvel a második világháború lezárása után.

Az Európai Joined Schuman ötletén alapul.

Az Európai Parlament Facebook-oldalán egész napos programot kínál az Európa-nap alkalmából, ami jól vegyíti a könnyed szórakoztató programokat a politikai témákkal. Béres Alexandra tornát tart, Caramel koncertet ad Európa tiszteletére, by emellett Járóka Lívia fideszes és Dobrev Klára DK-s EP-képviselőkkel vagy épp Várhelyi Olivér uniós biztossal is meg lehet hallgatni egy-egy.

A # 70Schuman nemzetközi kampány fiatal magyar aktivistái az Instagram-on tartanak beszélgetéseket az elmúlt 70 év Európájának eredményeiről, például a kohéziós alapok, a regionális fejlesztési alapokvet, a This 8-kor pedig arra kérnek mindenkit, hogy az erkélyükön, ablakukban, udvarukon ezúttal Európának is tapsoljanak – ha tehetik zászlókkal, transzparensekkel, kék-sárga kiegészítőkkel. Az #EuropaAzErkelyeden részleteiről az esemény Facebook-oldalán lehet többet megtudni.

A uniós intézmények Brüsszelből is számos programmal készültek az Európa-napra. Az EP angol nyelvű Facebook-ján például élőben lehet majd kérdezni EP-képviselőktől az EU jövőjéről vagy a koronavírus-járvány elleni védekezésről. By tartanak koncerteket is előadásokat is Schuman

Orbán Viktor miniszterelnök to Facebook-oldalán kívánt boldog Európa-napot, és egy videót is megosztott, amelyen az uniós alkal- és kormányfőkkel, illetve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság, Charles Michel, az Európai Sáncs, Charles Michel együtt hangsúlyozzák: sosem volt még ekkora szükség az együttműködésre az európai országok között, mint most, a koronavírus-járvány idején.

A három uniós intézmény elnöke ezt az üzenetet egy véleménycikkben hosszabban is kifejtette, amely az Indexen is olvasható.

Az ellenzéki pártok is köszöntötték az évfordulót. “Tizenhat éve az Európai Joined my otthonunk is, from ehhez to nyugatos, felvilágosult és haladó Európához tartozónak valljuk magunkat Marra ezer éve. Kompországunk sok vihart megjart, de végre révbe ért. És nem lehet kér eb. Magyarország soha nem lehet Európa ellenzékében! ” – item az MSZP.

Donáth Anna és Cseh Katalon momentumus EP-képviselők közös videójukban arról beszélnek, hogy “az EU-hoz való csatlakozással az országunk rengeteget nyert, generációk számára margin természetes, hogy magyarok Ezért kezdeményezik, május 9-e legyen munkaszüneti nap, hogy európai magyarkent egyszerre ünnepelhessük a nemzet szabadságát és a kontinens békéjét.

Az LMP közleménye szerint nem szabad az Európa-napot az ardnyék nélküli kritikának szentelni, és hanem “számot kell vetnünk Magyarország EU-tagságának mérlegével.” A párt úgy látja, hogy “bár alapvetően Magyarország profitált az EU tagságból, mégis sokaknak csalódást okozott a nyugati életszínvonalhoz való felzárkózás hiánya. Az EU antidemokratikus működéseé, az EU

To DK szerint “az Európai Egyesült Államok a jövő Európája és Európa jövője”. A párt egy olyan Európát szeretne, ahol “mi, magyarok nem csak úgy tanulhatunk, dolgozhatunk és utazhatunk, mint más európaiak, hanem úgy is élhetünk – legyen szó európai minimálbérről, európai minimálnyugdíróról, európai minimálnyugdióruro

A Schuman-nyilatkozatot köszöntő videójában Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő is az európai életszínvonal, a minden magyart megillető tisztes bér és megélhetés fontosságáról beszélt. A politikus szerint ehhez valódi szolidaritásra van szükség az európai tagállamok között.

Szóljon hozzá to Facebook-oldalunkon!



[ad_2]